Cyklohráček má ČD pomoci nalézt cestu k dětem

Praha – Cyklovlak, který od roku 2007 jezdí z Prahy do Slaného po jindy opuštěné trati kolem Okoře, přibírá na palubu k cyklistům i hravé děti. V krátké době jde o druhý vlak ČD specializovaný na dětské cestující – část, kde se mohou zabavit, mají i nedávno představené jednotky Railjet. České dráhy tak s velkým zpožděním následují své hlavní rivaly. Leo Express přišel s dětskou zábavou pro dobu cesty vlakem již na počátku svého provozu, zvláštní velká kupé s hračkami začal letos v březnu posílat na trasu Praha–Havířov–Žilina i Regiojet.

České dráhy sice již po desetiletí nabízejí ve svých rychlících zvláštní kupé určená pro cestující s dětmi, ovšem je to spíše z nouze ctnost – dětská kupé nabízejí totéž, co všechna ostatní, tedy lavice (v lepším případě jednotlivá sedadla), příčky, dveře a okno. Změny přicházejí až nyní například v podobě dětského kina v dálkových jednotkách Railjet a tzv. Cyklohráčku, ve který se mění cyklovlak Praha–Slaný. Bude jezdit o víkendech, v pracovních dnech bude možné soupravu si pronajmout – zájem o vyjížďku již projevily některé mateřské školy.

Cyklohráček poprvé svezl děti (zdroj: ČT24)

K vytvoření Cyklohráčku použily dráhy unikátní vagony, které posloužily jako prototyp pro pozdější jednotky Regionova (více o nich naleznete v článku o motorových vozech 810 a jejich rekonstrukcích). Je třívozový, každý vagon je určen jiným cestujícím – první má nízkopodlažní část pro kočárky, uvnitř děti naleznou hračky nebo mohou sledovat práci strojvedoucího. „Oddělená část vozu bez her je hlavně pro cestující, kteří chtějí mít od dětí klid a potřebují pouze dojet vlakem do svého cíle,“ doplnil mluvčí ČD Petr Pošta. Prostřední vagon má prostor pro uložení až 20 jízdních kol, připomíná tak původní účel cyklovlaku. „Cyklisté si v něm mohou dofouknout kola kompresorem, půjčit si sadu na lepení duše, nářadí na opravu kola nebo mazání,“ upozornil mluvčí. V posledním, motorovém voze jsou potom na stolcích pod okny herní plány pro člověče, nezlob se či dámu a cestující si mohou půjčit i další hry.

Cyklohráček
Zdroj: ČT24/České dráhy

Zájem o dětské cestující probudila u ČD především jejich konkurence. Leo Express již na počátku svého provozu přišel s nabídkou půjčení stolních her během jízdy, Regiojet letos zakoupil z Rakouska vagony s velkým oddílem vybaveným hračkami či obrazovkami s dětskými pořady.