Desetiletá Muzejní noc v Brně ponocuje do půlnoci

Brno – Kulaté 10. narozeniny letos slaví Brněnská muzejní noc, která dnes večer vylákala do ulic desítky tisíc Brňanů. Do akce se zapojil rekordní počet devatenácti muzejních institucí, které dohromady otevřou dveře na třicítce adres. Tento rok poprvé se k akci připojila například líšeňská Zetor Gallery, Muzeum loutek Divadla Radost nebo poštovní muzeum v historickém vagonu na nádraží. Akce propagující muzea navíc nově spojila síly s festivalem světel – Czech The Light.

Výstavy, bezplatné muzejní expozice nebo komentované prohlídky k Brněnské muzejní noci už patří. Do letošního kulatého ročníku se zapojily také zcela nové instituce. Jedno z muzeí bude přistaveno přímo za brněnskou poštou na hlavním nádraží. V historickém vagonu Tatra Kolín, který byl letos prohlášen za kulturní památku, se představí minimuzeum vlakové pošty. Návštěvníci se na prvním nástupišti podívají na každodenní práci vlakové pošty, která fungovala od poloviny 19. století až do roku 1999. Poštovní přepravu na kolejích představí posádka vozu s autentickou výbavou.

K celé řadě galerií a muzeí na seznamu Brněnské muzejní noci se letos přidalo také Muzeum loutek Divadla Radost v ulici Cejl, které vystaví loutky Michala Hejmovského. V Mendelově muzeu se zase v premiéře představí připravovaná stálá expozice Vida! Science centrum, která se letos v prosinci otevře na brněnském výstavišti. Návštěvníci si tam budou moci na vlastní kůži vyzkoušet celou řadu pokusů ze světa fyziky nebo chemie.

Ponocující muzea lákají Brňany (zdroj: ČT24)

Do minulosti se vypraví návštěvníci Technického muzea v Brně, kteří se mohou opět těšit na jízdy historickými autobusy nebo na ukázku týlového zabezpečení rakousko-uherské armády. Právě první světová válka bude totiž hlavním tématem připravovaného projektu Velká válka, který připomene letošní 100. výročí od jejího vypuknutí.

Jindy nepřístupné prostory ukáže kromě muzeí třeba i brněnská filharmonie. Návštěvníci se podívají do zákulisí, například do kanceláře šéfdirigenta Aleksandara Markoviče nebo do Hlaholny, kde zkouší pěvecký sbor Kantiléna. Těšit se mohou i na tři minikoncerty v podání brněnských hudebníků.

Stáhněte si průvodce Brněnskou muzejní nocí 2014.


Zatímco většina institucí otevře své brány zdarma, někde organizátoři vybírají alespoň dobrovolné vstupné či symbolických dvacet korun. Dopravní podnik i letos zajišťuje bezplatné spojení mezi jednotlivými muzei. Na dálkové spoje do Předklášteří na Tišnovsku nebo k Mohyle míru u Slavkova je ale nutné pořídit si bezplatnou místenku, kterou si zájemci mohou vyzvednout v kanceláři DPMB v Novobranské ulici. Brněnská muzejní noc startuje v 18 hodin večer a utichne až o půlnoci.