Kudy na D3? Z cedulí se to řidiči dozví těžko

České Budějovice - Už téměř rok je jihočeský úsek dálnice D3 otevřen. Řidiči projíždějící po okolních silnicích však nemají téměř šanci se to dozvědět. Cedule, které by je na novou komunikaci navedly, stále chybějí. Ředitelství silnic a dálnic s krajem slibují, že vše brzy vyřeší. Jestli ale budou směrovky na svých místech už v průběhu prázdnin, zatím jisté není.

Z D3 je jednodušší sjet, než se na ni dostat (zdroj: ČT24)

Najet na novou dálnici D3 v jihočeském kraji vyžaduje místní znalost a trpělivost. „Já to znám, ale nedovedu si představit situaci ostatních lidí, kteří přijíždí. Myslím, že cizí člověk tady má dost problémy,“ myslí si starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. Na hlavním navigačním systému ve městě dálnice chybí, upozorňuje na ni jen výrazně menší značka.

Jak zjistil štáb ČT, také v Soběslavi na nájezd na dálnici upozorňuje jediná cedule. „Při minulé turistické sezoně to byla tragédie. Těch bloudících turistů je strašně moc,“ uvedl starosta města Jindřich Bláha. A podobně to vypadá i na dalších místech. Například v Sezimově Ústí není nájezd na D3 značen vůbec.

Z dálnice, která zrychluje cestu mezi Táborem a Českými Budějovicemi, je tak jednodušší sjet, než se na ni dostat. „Ani po opakovaných jednáních se nám nepodařilo přimět vlastníka, aby označil komunikace,“ stěžuje si soběslavský starosta Bláha.

Ředitelství silnici a dálnic připustilo, že v projektu s naváděcími cedulemi vůbec nepočítalo. Nové značení se prý však už chystá. „Letos na začátku roku se začala zpracovávat dokumentace pro provádění stavby a výběrové řízení,“ poznamenal Jan Kudrle z českobudějovického ŘSD. Do značení se pak má zapojit i Jihočeský kraj.