Čtrnáctiletý varhaník z Krnova cvičí na zahájení Noci kostelů

Krnov - Čtrnáctiletý Jan Maláč z Krnova má mimořádný talent pro hru na varhany. Hrát začal už v šesti letech. Tento pátek zahájí v krnovském evangelickém kostele na Husově náměstí třetí ročník Noci kostelů. Na slavnostní zahájení se chystá více než tisíc dalších kostelů a modliteben. Mottem je letos verš z knihy Genesis, první knihy Mojžíšovy: „Nechť jsou světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den a noc. Budou na znamení časů, dnů a let.“

Jan Maláč zahraje staré mistry včetně Johanna Sebastiana Bacha, které ho naučil mít rád jeho otec. Hraní před obecenstvem je jedna z věcí, které má na hudbě také rád, a tak se těší. „Hrát mne baví, to je celé, ale nejen stará hudba, i ta moderní,“ říká chlapec. Oblíbilo si ho i obecenstvo. Noc kostelů zahájí v Krnově potřetí. „Když tady hrál poprvé, vzbudil velký obdiv. Od té doby je významným interpretem Noci kostelů,“ řekl evangelický farář Radovan Rosický.

Program v krnovském kostele začíná o půl šesté, mladého varhaníka vystřídají mimo jiné pěvecké sbory z Krnova a Opavy. Volně přístupný bude až do pozdních nočních hodin kostel i věž. Smyslem Noci kostelů (stránky zde) je připomenout lidem křesťanskou tradici, poukázat na náboženské i umělecké hodnoty, které se v chrámech a kaplích po staletí soustředí. Na mnoha místech využijí organizátoři většinou dobrou akustiku kostelů ke koncertům, divadelním představením, pustí návštěvníky do tajemných zákoutí, věží, krypt či zahrad, připraví komentované prohlídky historických zajímavostí.

Mladý varhaník cvičí na Noc kostelů (zdroj: ČT24)