Čtyři roky od povodně začala oprava raspenavské silnice

Raspenava (Liberecko) – Bezmála čtyři roky po ničivé záplavě začala oprava silnice II/290 u Raspenavy. Uzavřená proto zůstane do podzimu, uzavírka se zopakuje v příštím roce. Řidiči i starostové si ale na okolnosti oprav stěžují – nelíbí se jim organizace objízdných tras.

V Raspenavě začala oprava silnice – čtyři roky po povodni (zdroj: ČT24)

Města a obce ve Frýdlantském výběžku poničila letní povodeň v roce 2010. Radnice již opravily většinu škod na svém majetku, ale to, co patří kraji – tedy především silnice II. a III. třídy – zůstává místy poškozené. „Trvá to dlouho, jsou pořád nepříjemnosti s průjezdem,“ poukázal raspenavský starosta Pavel Lžičař.

Na některých komunikacích začaly opravy loni, ale až nyní začala rekonstrukce poškozené silniční spojnice Frýdlantu, Raspenavy a Hejnic, která potřebuje dostat nový povrch. Krajské vedení odkazuje kvůli zpoždění opravy na své předchůdce. „Minulé vedení nezažádalo ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci. Udělali jsme to až my,“ řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (SLK). Minulé vedení kraje ve skutečnosti sice o příspěvek požádalo, ale nakonec nepodepsalo již připravené smlouvy s dodavateli, protože část z nich označilo ministerstvo pro místní rozvoj za předražené.

image_569324
Zdroj: ČT24

Ani to, že oprava konečně začala, však všichni řidiči z Frýdlantska nepřivítali s nadšením. Nelíbí se jim, kudy vedou objízdné trasy – až do podzimu budou muset jezdit po úzkých a rozbitých cestách, které ničí vozy a které kraj před dopravním náporem místo slíbeného stříkání asfaltu jen záplatoval. „Začínají si velmi stěžovat, ptají se, kde mají uplatňovat škodu na opravy,“ tlumočil postoje řidičů místostarosta Hejnic Jaroslav Demčák. Podle řidiče Václava Nového je organizace oprav „příklad toho, jak se to dělat nemá“. Vedoucí krajského dopravního odboru Jan Čáp však upozornil, že zlepšit stav objízdných silnic nakonec nebylo možné. „Byly špatné klimatické podmínky, za kterých nelze tuto tryskovou metodu provádět,“ poukázal.

Hejtmanství slibuje, že auta na objízdných trasách nebudou zapadat do děr po celou dobu oprav – problém prý odstraní v nejbližších dnech. Přesto kraj lidem doporučuje, aby na dobu oprav vyměnili auta za veřejnou dopravu – vlaků a autobusů proto také nyní jezdí více. Letošní fáze opravy silnice přes Raspenavu potrvá do podzimu, příští rok ale bude pokračovat. Teprve potom budou všechny opravy silnic po záplavách na Frýdlantsku hotové.