Poslat zprávu a nasednout. Papírové jízdenky doplní ve Zlíně SMSky

Zlín – Se začátkem letních prázdnin zavedou Zlín a Otrokovice SMS jízdenky. Od novinky si radnice slibují třeba i přilákání většího množství turistů. Posledním krajským městem, kde není možné zaplatit jízdné SMSkou, se tak stala Jihlava.

Teď musí obyvatelé i návštěvníci obou měst pro jízdenku do automatu nebo do předprodeje. Od začátku prázdnin jim ale bude stačit vzít telefon a poslat z něj SMS zprávu. Vzápětí jim přijde potvrzující zpráva s unikátním kódem, tedy číslem jízdenky.

„Město Zlín se snaží přilákat stále více a více turistů. Pro ty je tato služba stále více zajímavá,“ popsal mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Podle zkušeností z podobně velkých měst SMS jízdenku volí jen asi pět procent cestujících.

V Brně SMS jízdné funguje už více než půl roku. Největší zájem je o dvacetiminutové jízdenky. „Od začátku letošního roku jsme už prodali přes půl milionu SMS jízdenek. Jenom za poslední měsíc to bylo 140 tisíc. Zájem je tedy vzrůstající,“ okomentovala mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

V jihomoravské metropoli se tedy na SMS jízdném vybralo téměř 13 milionů korun, tvoří asi 12 procent z celkového objemu jednorázových jízdenek.

S Poseidonem napříč jižní Moravou

Pomocí aplikace Poseidon mohou už měsíc platit za jízdné lidé na jižní Moravě. Virtuální účet je nutné dopředu nabít a pak stačí jen potvrdit, o kterou jízdenku má cestující zájem. Aplikace sama najde potřebné spojení i jízdenku, která je potřeba. Cena QR jízdenek je nižší než na pokladně, v automatu nebo u řidiče a platí ve všech zónách Integrovaného dopravního systému v kraji, tedy v MHD, autobusech i ve vlacích.

Stáhněte si aplikaci IDS JMK Poseidon a podrobný manuál k použití.

Aplikace IDS JMK Poseidon
Zdroj: ČT24

V aplikaci je možné najít aktuální odjezdy z nejbližších zastávek, které se přehledně zobrazí na mapě, nebo platné jízdní řády.