V Praze chybí oční specialisté pro děti, volají pediatři

Praha - V Praze je nedostatek specializované oční péče pro děti, tvrdí pediatři. Specialistů, kteří umí vyšetřit zrak i úplně malým dětem a ještě s nimi následně cvičit, je málo. U řady z nich přitom musí rodiče péči platit ze svého. Zdravotnická zařízení totiž nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Lékaři proto teď peticí žádají magistrát, aby přiměl pojišťovny uzavřít smlouvy se stávajícími dětskými očními specialisty a podpořil také vznik nových zařízení.

Péče o dětský zrak v metropoli (zdroj: ČT24)

Aby mohli oční lékaři vyšetřovat děti, potřebují speciální přístroje. Ty ale nemá v ordinaci každý. „Čekací lhůty jsou extrémně dlouhé, takže to samozřejmě řadu rodičů odradí,“ upozornila oční lékařka Eva Jerhotová.

Když už se ke specialistovi děti dostanou, jejich rodiče musí často sáhnout hluboko do kapsy. Například rodiče Jáchyma a Matěje Soškových musí měsíčně zaplatit za trénování očních svalů svých synů skoro 2 500 korun. Dětskému očnímu centru Kukátko, které navštěvují, totiž chybí smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Největší zdravotní pojišťovna v Česku – VZP – ale nedostatek ortoptistů v metropoli popírá. Smlouvu má v Praze uzavřenou hned s devíti pracovišti. „V Praze je pokrytí této péče vysoce nadstandardní v porovnání s celou Českou republikou,“ tvrdí mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Pokud mají rodiče dětí se zrakovými vadami problém s dlouhým čekacími lhůtami u ortoptistů, mají se podle vedení zdravotních pojišťoven obrátit na pobočky. Ty jim prý zajistí bezplatnou péči a navíc i v adekvátním čase.