Kam zmizel majitel? Police nad Metují řeší, co s chátrající továrnou

Police nad Metují - Radnice v Polici nad Metují musí řešit neobvyklý problém. Na území města má chátrající továrnu, která nikomu nepatří. Podle katastru nemovitostí vlastní bývalou mlékárnu společnost Milpo. Potíž je ale v tom, že tato firma už od minulého roku neexistuje. Padající cihly a omítka tak dál ohrožují kolemjdoucí i jejich majetek.

Police nad Metují řeší, co s továrnou zaniklého vlastníka (zdroj: ČT24)

I když by chtěl stavební úřad opravu chátrající továrny někomu nařídit, nemá komu. „V tuto chvíli zjišťujeme, kdo je tím subjektem, se kterým bychom vůbec mohli jednat. Jestli je to úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo jestli budeme k fabrice přistupovat jako k věci, která se nalezla,“ říká místostarosta Police Jiří Škop (ODS).

Že teď bývalá mlékárna vlastně nikomu nepatří, potvrzuje i rejstříkový soud. Právě ten firmu Milpo loni vymazal a teď přiznává, že to byla chyba. „Tady musím přiznat, že rejstříkový soud, než vymazal společnost z rejstříku, neprověřil, jestli společnost nemá ještě nějaký majetek,“ připustila místopředsedkyně Krajského soudu v Hradci Králové Jolana Maršíková.

Řešením by bylo firmu obnovit. Ani to problémy s chátrajícím objektem nevyřeší přes noc. Soud totiž bude muset nejprve znovu určit likvidátora společnosti a ten pak bude pro továrnu hledat kupce.