Do boje proti jadernému úložišti nasadili Lubenští mloka

Lubenec - Obyvatelé Lubence na Podbořansku se brání dalšímu průzkumu lokality Čertovka. Ta je jedním ze sedmi míst, která stát zkoumá jako možné hlubinné úložiště jaderného odpadu. Na pozemku ale žije ohrožený mlok skvrnitý. Místní lidé proto po ministerstvu životního prostředí chtějí, aby kvůli chráněnému zvířeti bránilo lokalitu před dalším průzkumem.

U Lubence se objevil chráněný mlok (zdroj: ČT24)

Mlok skvrnitý je kriticky ohrožené zvíře. Obyvatelé Lubence v něm teď vidí poslední šanci, jak přimět ministerstvo životního prostředí, aby se o lokalitu více zajímalo. Jinou možnost obrany proti nechtěnému úložišti jaderného odpadu prý nemají.

Před dvěma roky lidé v referendu velkou většinou průzkum v Lubenci odmítli, přesto Správa úložišť radioaktivního odpadu, která má stavbu na starosti, znovu žádá o povolení průzkumu ve všech sedmi vytipovaných místech, tedy i v Lubenci. „V současné době čekáme na rozhodnutí příslušných odborů ministerstva životního prostředí,“ informovala mluvčí správy Tereza Bečvaříková.

Ministerstvo životního prostředí vylučuje, že by povolení průzkumu ohrozilo údolí, ve kterém mlok žije, zákon prý pamatuje i na takové případy. „Zohledněna budou veškerá maloplošná chráněná území s druhy živočichů,“ sdělil resort v tiskové zprávě.

Vedle vzácného mloka se na místě možného jaderného úložiště u Lubence vyskytují i další chráněné druhy rostlin a živočichů. Polovinu lokality pak tvoří park Horní Střela. Kromě ekologických argumentů poukazují odpůrci úložiště také na geologickou nevhodnost lokality. V blízkosti masivu, do kterého se má vrtat, jsou totiž tektonické zlomy.

Stát musí vhodnou lokalitu na úložiště jaderného odpadu najít do roku 2025. Vyhořelé palivo by se pak na novou skládku mělo začít vozit v roce 2065.