Povodňové škody jdou zatím podle pojišťoven do desítek milionů

Praha - Silné bouřky, které postihly v minulých dnech prakticky celou zemi, způsobily klientům pojišťoven tisíce škod v řádu mnoha desítek milionů Kč, odhadují pojišťovny. Počet a objem škod v dalších dnech prý ještě výrazně poroste. Především jde zatím o vytopené sklepy. Obce si navíc stále častěji stěžují, že navzdory opakujícím se vlnám zatím nejsou žádná protipovodňová opatření.

Právě to je případ aktuálně postižených obcí na Rokycansku. Vodu, která sem teče, by měly zadržovat Padrťské rybníky v Brdech. Kvůli kácení stromů ale podle starostů svojí funkci už tolik neplní a žádná další protipovodňová opatření obce nechrání. „Ta opatření je třeba začít tam, v brdských lesích, ale protože to je zatím vojenský újezd, počítá se tam s nějakými poldry, ale situace je tam složitá. Apeluju na všechny, aby se tomu začali ve větší míře věnovat,“ tvrdí starosta Hrádku Jaroslav Perlík. 

Marně zatím čekají na ochranu proti velké vodě také lidé z Rychnovska. Konkrétně na řece Dědině u Dobrušky dosud Povodí Labe nedostalo povolení na přehradu. Důvodem je právě ochraně přírody. Obce proto zvolily náhradní řešení v podobě hráze. Pro místa, která od ničivých záplav z roku 1998 volají po výstavbě přehrady nebo alespoň hráze, je to dobrá zpráva – i když ne tak zcela. 

Geodeti vyměřují pozemky pro hráz
Zdroj: ČT24

Investor pro stavbu hráze musí vykoupit pozemky od čtyřiačtyřiceti vlastníků. Pokud by se Povodí s majiteli pozemků nedohodlo, na řadu by zřejmě přišlo vyvlastňování. „Já to slovo nemám rád. Budeme mít snahu ty dotčené přesvědčit, že to myslíme vážně a slušně,“ uvedl ředitel podniku Marián Šebesta. 

To, co opatření už zachránit nestačila, nyní sčítají pojišťovny. Například Česká pojištovna odhaduje škody za poslední dny za několik desítek milionů korun. „Nejvíce škod očekáváme ze středních a východních Čech,“ řekla mluvčí Ivana Buriánková. Z prozatím nahlášených případů jde většinou o škody způsobené krupobitím, vichřicí, lokálními záplavami a blesky. Klienti nahlašují převážně zatopené sklepy, dodala. 

Obce bojují o ochranu před povodněmi (zdroj: ČT24)

Kooperativa zatím registruje přes 250 škod, které způsobily přívalové deště v minulých dnech. Jde zejména o škody způsobené lokálními záplavami nebo bleskem. Celková výše doposud nahlášených škod přesahuje podle mluvčího pojišťovny Milana Káni dvacet milionů Kč. Nejvíce škod klienti nahlásili ze Zlínského kraje, hlášení ale prý přicházejí prakticky z celého území ČR. 

Allianz z posledních bouřek eviduje přes dvě stovky škod, jejich počet neustále roste. Zatím odhaduje jejich výši na deset milionů korun. „Ve středu odpoledne naši klienti dostali na účty prvních několik set tisíc korun. Mezi těmito škodami je také přes 70 poškozených automobilů, jejichž majitelé je měli havarijně pojištěné, takže jim škodu můžeme zaplatit. Část živelních škod na vozidlech jim však kryje i vyšší varianta povinného ručení,“ upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Vydáno pod