Voda klesá, druhý stupeň už nezůstává nikde

Plzeň/Jeseník/Praha – Nanejvýš první stupeň povodňové aktivity ještě zůstává na českých řekách. Večer klesly hladiny dvou toků na Plzeňsku pod hranici druhého stupně, stav bdělosti stále platí na několika místech na Berounce a jejích přítocích. Obavy z povodně v Praze se nenaplnily, stanice ve Velké Chuchli nakonec ukázala kulminaci hluboko pod úrovní prvního stupně. Po záplavách však zůstávají velké škody. V noci poničila blesková povodeň Jesenicko, prudký déšť a rozvodněné řeky řádily také na západě Čech, ale i na Kolínsku či Mladoboleslavsku. Až do sobotního rána ale platí výstraha meteorologů na možný vzestup hladin v Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji a Praze. Aktuální situaci na vodních tocích najdete zde.

Napříč Českem prošel dnes pás oblaků, ze kterého spadly další srážky. Měl by být jeden z posledních, příští dny již budou jasnější a také teplejší – byť v sobotu se mohou vyskytnout i přízemní mrazíky. Voda, která během dne spadla, však znejistila obyvatele okolí řek. Nakonec se ale černé předpovědi nenaplnily a velká voda postupně odtékala. Večer už zůstávaly poslední toky s první stupně povodňové aktivity.

V Praze už povodeň nehrozí

Předpověď počítala i s povodňovým stupněm v Praze – pravděpodobnost jeho dosažení byla podle meteorologů 90procentní. Vzestup hladiny ale byl nakonec pozvolnější a hladina večer přestala stoupat při průtoku zhruba 380 metrů krychlových za sekundu. Pro první stupeň se přitom musí Vltavou valit 450 metrů krychlových za sekundu. „V příštích hodinách nepředpokládáme, že Vltava dosáhne prvního stupně. V delším výhledu bude záležet na předpovědi počasí,“ uvedl Hugo Roldán z Povodí Vltavy. Podle situace je možné, že ve Zbraslavi začne stavba protipovodňových stěn.

Praha ale kvůli stoupající Vltavě odpoledne preventivně uzavřela náplavky pro motorová vozidla. Nepřístupné jsou břehy řeky v Praze 1 a 2 od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň a v Praze 5 na dvou sjezdech u loděnice nad Palackého mostem. Magistrát vyzval řidiče, aby z náplavky odjeli se svými auty, jinak budou odtažena na odtahová parkoviště. Podle mluvčí pražského magistrátu Petry Hrubé však řidiči za odtažení ani za parkování na odtahových parkovištích platit nebudou. Pro pěší náplavky omezeny nejsou, organizace Amnesty International ale zrušila plánovanou světelnou show. Naopak pořadatelé pivního festivalu, který má proběhnout v sobotu, akci zrušit nechtějí.

Řeky v Plzeňském kraji klesají, nikde nezůstal druhý stupeň

Na první povodňový stupeň klesla Klabava v Nové Huti na Rokycansku i Úslava v Koterově a večer se již hladiny obou toků snížily až na úroveň prvního stupně. První povodňový stupeň zůstává také na Berounce pod Plzní a ve Zbečně a na Úslavě před Plzní. Lidé, kteří u řek se zvýšenou hladinou žijí, se však neznepokojují. „Hladina se drží na 306 centimetrech, potíže začínají, když vystoupá tak na 5,8 metru. Tohle je jen takové lechtání,“ řekl dopoledne starosta Zbečna Stanislav Dryják.

Po středě, kdy měli hasiči od noci a po celý den desítky výjezdů k čerpání vody, monitorování stavu řek a odstraňování spadlých stromů, byl v noci na dnešek klid. „Neměli jsme zhruba od 21:00 v souvislosti s počasím žádný zásah, jen jeden spadlý strom,“ uvedl řídící důstojník krajských hasičů Pavel Hrůša.

Na Jesenicku půjdou škody do desítek milionů

Také hladiny toků na Jesenicku, které postihly v noci na dnešek bleskové záplavy, již klesly a nedosahují povodňových stupňů. Pomoc hasičů však na místě stále pokračuje a lidé sčítají škody. Starostové postižených obcí je odhadují na desítky milionů korun. Na některých místech jsou strženy mostky a poničeny komunikace, škody jsou i v lesích, voda způsobila místy i sesuvy půdy. Záplavy postihly v regionu sedm obcí. Nejvíce zasáhly Mikulovice, kde zatopila voda na sto domácností.

„V některých úsecích jsou strženy komunikace, dvě z nich úplně. Jde také o nánosy bahna, kamení, deformované krajnice, utržené břehy, podemleté cesty. Lidé mají také zatopené sklepy, znehodnoceny jsou studny. Máme stržen i jeden most, zaznamenali jsme i sesuvy půdy, narušena je také kanalizace,“ popisuje starosta Mikulovic Jiří Šimík.  

„Nejhorší je situace v místní části Ondřejovice, kterou vede podél potoka dva kilometry dlouhá cesta. Tam voda strhla přes deset mostků, poškodila cesty. Škody zde půjdou do desítek milionů korun. Cesta z Ondřejovic do Dolního Údolí je neprůjezdná,“ dodal starosta Zlatých Hor Milan Rác. Na místě se již uklízí, je nasazena technika a další bagry do Ondřejovic míří. 

V noci se na nejvyšší povodňový stupeň na Jesenicku dostal Černý potok a Vidnávka, o stupeň níž byla řeka Bělá. Obava byla z protržení hráze rybníka v České Vsi, pomocí čerpadel se však hasičům podařilo hrozbu odvrátit. Kvůli rozvodněným tokům byly ve vidnavské místní části Velká Kraš evakuovány ve středu tři desítky dětí z tábora.

Voda zaplavila také železniční tratě ve směru z Mikulovic na Jeseník a na Zlaté hory. Nadále zůstává uzavřena hlavní mikulovicko-jesenická trať, cestující vozí náhradní autobusy. „Trať je zaplavena od středečních 20:23. Ještě v ranních hodinách tam mohly za snížené rychlosti a zvýšených bezpečnostních opatření vlaky projet. Ráno byla ale trať definitivně uzavřena,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. V souvislosti se počasím zůstává mimo provoz také část pražsko-turnovské dráhy mezi Chotětovem a Bakovem nad Jizerou. Také zde jezdí náhradní autobusy (za osobní vlaky a rychlíky Praha–Turnov a také rychlíky Kolín–Rumburk).