Dokončení D3 v nedohlednu. Už dnes se platí, na kolaudaci si ale ještě počká

České Budějovice - Už téměř rok zkracuje cestu z Prahy do Českých Budějovic nejmladší česká dálnice D3. Stále se ale nedočkala finální podoby a provoz je stále spojen s řadou problémů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odhaduje, že minimálně ještě rok zůstane komunikace ve zkušebním provozu a bez kolaudace. Řidiči ale při cestě po ní poplatky odvést musejí.

Některé probelmatické momenty dálnice D3 rok od zahájení provozu:

  • V jednom z úseku se měnil povrch už tři měsíce po zahájení provozu. S ročním provozem se vylouply i nedostatky v bezpečnosti. Oplocení podle projektu sice stavbaři dokončili, třeba srážkám se zvěří ale nezabrání. Na doplnění už existuje projekt, proběhla i soutěž a ještě tento rok podle ŘSD práce odstartují.
  • „Jsou připomínky i k hluku z dálnice v různých oblastech na okraji Plané nad Lužnicí,“ popisuje další obtíž plánský starosta Jiří Šimánek (Nez).
  • Přes zkušební provoz dálnice se k nelibosti mnohých řidičů musí za cestu po úseku od ledna platit. Z toho důvodu se třeba část dopravy včetně té tranzitní vrátila na původní silnici.
  • Stavba dalších úseků dálnice zatím nepokračuje. Ve Středočeském kraji není ani jisté, kudy přesně povede. V Jihočeském ji zas brzdí výběrová řízení nebo výkupy pozemků. Nad termínem propojení české dálnice s rakouskou rychlostní silnicí S10 visí zatím veliký otazník.
  • Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) bude nedodržení termínu mezinárodní ostudou. Ze strany státu ale nevidí dostatečnou akceschopnost. „Bohužel stále narážíme na velkou pasivitu ze strany Ředitelství silnic a dálnic,“ poznamenal hejtman pro ČT.
Dálnice D3 tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)