Zámek ve Světlé zaplnilo sklo

Světlá nad Sázavou - Ve Světlé nad Sázavou, tradičním městě sklářů, je ode dneška k vidění Expozice historického evropského skla. Na 1 100 skleněných předmětů vytvořených od období baroka až do 20. století zaplnilo hlavní část nově zrekonstruovaného křídla tamního zámku. Soubor pochází ze sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. V takovém rozsahu zatím nebyl vystaven.

Zámek ve Světlé zaplnilo sklo (zdroj: ČT24)

„Tahle expozice je největším souborem skla muzea, který kdy opustil naši budovu. Tak velká výstava ještě nebyla uspořádána, a k tomu musím říci, v tak krátkém čase,“ uvedla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.

Zámek vlastní od loňského léta společnost Zámek Světlá rodiny Degerme, která tehdy památku koupila za 17,1 milionu korun od města. První zámecké sály poničené přestavbami v minulých desetiletích, kdy v budově sídlila střední zemědělská škola, se jim podařilo vrátit do historické podoby za necelý rok. Muzeum zapůjčilo sklo do Světlé, protože v nejbližších letech nebudou jeho vlastní sbírky kvůli rekonstrukci jeho budovy v Praze přístupné.

Světelská expozice obsahuje z valné části produkci sklářů z českého území. „Jsou zde zastoupeny i evropské sklárny, ze sousedních zemí, ale i z Francie,“ uvedla ředitelka muzea. Sklo je vystaveno ve vitrínách od Josefa Schulze, které byly rovněž dovezeny z Prahy. Architekt Schulz navrhl Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze i jeho vybavení. Majitelé zámku mají zatím sbírku zapůjčenou na pět let, pak může být smlouva prodloužena.

Expozice se nachází v barokním zámeckém křídle; v jeho přízemí zůstalo městské Muzeum Světelska. S opravami chtějí majitelé zámku pokračovat. „Předpokládáme, že rekonstrukce poběží za stálého provozu. Máme orientačně plán dokončit ji do roku 2020,“ uvedla Helena Denerme. Zámek se má postupně přeměnit v turistické centrum s další prohlídkovou trasou, ale také s hotelem a restaurací. Na další investice chtějí majitelé zámku získat evropské dotace. Celkové náklady na opravy a oživení zámku Degerme dříve odhadla přes 100 milionů korun.