Části Pražského okruhu se rozšíří

Praha - Část Pražského okruhu se v budoucnu rozšíří ze 4 na 6 pruhů. Ministerstvo životního prostředí schválilo úpravu exponovaného úseku mezi Satalicemi a Běchovicemi, Ředitelství silnic a dálnic zas plánuje rozšíření jihozápadní části. Pražský okruh je hotov jen z poloviny, na dostavby obchvatů čekají i další města.

Úsekem Běchovice-Satalice projede každý den zhruba 80 tisíc aut. Mnohdy na 4 kilometrech východní části okruhu postávají. Uvolnit provoz ve špičce tu mají právě dva jízdní pruhy navíc - vzniknou zúžením středového pásu a krajnic. Navíc se silniční síť dočká výměny stávajícího povrchu za takzvaný tichý asfalt. Stavět se ale začne nejdřív v roce 2018, ŘSD čeká na změnu územního plánu.

Ještě déle si okruh počká na rozšíření nejvytíženější úseku mezi Slivencem a Plzeňskou dálnicí D5. Tady by se v budoucnu mělo jezdit hned v šesti pruzích, rozhodnutí padne až na základě dlouhodobého měření hustoty provozu. Úsek je přetížený, protože se při jeho stavbě počítalo s brzkým dokončením celého okruhu. Zatím nemá ani schválenou trasu.

Pražský okruh čeká rozšíření (zdroj: ČT24)

Severní část dokonce zmizela z krajské mapy územního rozvoje. Podle soudů totiž Středočeský kraj nezohlednil dopad stavby na přilehlé obce. Stavět se proto začne nejdřív v roce 2020.

Dlouhé roky čekají na dostavbu obchvatů i v dalších městech:

  • Ve Frýdku Místku by se mělo začít stavět v roce 2015
  • V Náchodě obchvat plánují už 16 let, ještě ale neskončilo ani územní řízení
  • Od roku 2008 usiluje o obchvat i Znojmo, hotový je tu jen krátký úsek, po kterém se ale nejezdí