Tři měsíce po požáru: S rekonstrukcí Libušína by se mohlo začít v srpnu 2015

Praha – Na obnovu vyhořelé chaty Libušín již lidé přispěli více než sedm milionů korun. Právě před třemi měsíci Česko o tento architektonický unikát přišlo. Podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše se nyní zdá, že by rekonstrukce objektu podle původního plánu architekta Dušana Jurkoviče mohla začít v srpnu příštího roku.

Na obnovu Libušína již lidé přespěli přes 7 milionů korun (zdroj: ČT24)

Předprojektová dokumentace unikátní stavby by měla být hotová již v tomto týdnu, upřesnil Ondruš. „Okamžitě poté začneme soutěžit dodavatele projektové dokumentace. Předpokládáme, že projekt jako takový by měl být hotový v únoru příštího roku. Poté budeme soutěžit dodavatele stavby a střízlivě předpokládáme, že v srpnu příštího roku bychom mohli začít,“ dodal.

Sbírka na obnovu Libušína

Příspěvky na opravu vyhořelé Jurkovičovy chaty je možné posílat na účet 107-6978880207/0100. Finanční sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě.

Lidé již přispěli na obnovu historické památky více než sedm milionů korun. Míra solidarity Ondruše příjemně překvapila. „Pro mě je to naprosto skvělý signál, že i v dnešní době, o které se říká, že se lidé nezajímají, je tolik lidí, kteří jsou ochotni pomoci,“ konstatoval. Nabízejí se mu prý firmy i lidé, chtějí některé části opravit zdarma. Například Lesy ČR již avizovaly, že věnují na výstavbu chaty dřevo.

Podle Ondruše půjde o takzvanou vědeckou rekonstrukci. „Chceme co největší část konstrukcí zachovat a zbytek dostavět dle vzoru, který máme zdokumentovaný,“ popsal rekonstrukční plány Ondruš. Právě historické dokumenty jsou podle něj velmi podrobné. „Vyslali jsme své lidi do archivů, nejvíc informací je třeba v archivu v Bratislavě,“ podotkl. Podařilo se zároveň nalézt materiály dokumentující stav těsně po dokončení či detaily jednotlivých oprav, které v průběhu 115 let historie Libušína proběhly.

Sto let tradice lehlo popelem

Památka vyhořela v noci z 2. na 3. března letošního roku. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce poškodil umělecky hodnotnou jídelnu. Libušín, který sloužil jako restaurace, patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt z roku 1899 nesl jméno bájné kněžny Libuše.

Areál na Pustevnách tvoří výletní ubytovny, které Jurkovič vystavěl v letech 1897 až 1899. Vynikají vyřezávanými dřevěnými prvky, které mají dekorativní i nosnou funkci. Pro Jurkovičovy stavby je typická výrazná barevnost – a to zvenku i uvnitř. Interiéry Libušína zdobily motivy z valašských i slovenských pověstí. Maloval je akademický malíř Karel Štapfer podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily i tři secesní lustry, příborník, skleník či hodiny.