Stát pod palbou kritiky, chce prodat historické domy v Pardubicích

Pardubice – Řadu opuštěných historických domů v pardubickém Příhradku chce stát prodat prostřednictvím Národního památkového ústavu obálkovou metodou. Kritici ale tento způsob odmítají. Jde podle nich o kulturní dědictví, které by se nemělo dostat do soukromých rukou. Celý prodej označili za kontroverzní a nedůstojný.

Prodej historických domů v Pardubicích je terčem kritiky (zdroj: ČT24)

Trojice historických domů s gotickou věží stojí v městské památkové rezervaci. Coby součást Příhrádku tvoří průchod k pardubickému zámku. Stát je prohlásil za nepotřebný majetek a teď je nabízí za minimálně čtyři miliony korun. Podle kritiků je ale prodej obálkovou metodou krajně nevhodný. Památky ještě z doby Pernštejnů by si měl stát spíše cenit.

Novým vlastníkem by ale mohl být i kraj v případě, že by stát přistoupil na bezúplatný převod. „Kontaktovali jsme naše organizace, a to jak knihovnu, tak muzeum, tak galerii a všechny organizace jsou připraveny nalézt smysluplné využití,“ podotkl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Památkáři připomínají, že ať už domy získá kdokoliv, bude muset dodržovat přísná pravidla. „Aby se jakékoliv opravy odehrávaly v souladu s principy památkové péče,“ upozornila mluvčí Národního památkového ústavu Pardubice Zuzana Růžková. Na opravy tyto opuštěné domy čekají už léta. Podle odhadů přijdou na třicet milionů korun. Termín pro podávání nabídek vyprší 9. června.