Jižní Čechy, Ústecko a Praha. Co se změnilo rok od povodní?

Praha - S následky povodní, které před rokem zasáhly Česko, se obyvatelé i města vypořádávají dodnes. V celé zemi voda způsobila miliardové škody. Jen na jihu Čech, kde se hladiny řek zvedly jako první, škody dosáhly dvou miliard, evakuováno bylo přes 800 lidí. Jihočeský kraj, a nejen ten, od té doby přijal řadu preventivních opatření - budou se aktualizovat povodňové plány, kontrolovat stavy hrází nebo pravidelně školit povodňové orgány. Vědci z Akademie věd zase řeší otázku včasného varování před bleskovou povodní. Přímo v Krkonoších testují speciální výstražný systém.

Rok od povodní v Česku (zdroj: ČT24)

Ústecký kraj

Na Ústecku velká voda zasáhla například Děčín a Ústí nad Labem. Po roce od povodní jsou v obou městech stále jedním z hlavních témat protipovodňové stěny. Děčín už za půl milionu objednal posudek u statika na jejich navýšení. „Zkoumá, v jakém stavu jsou po povodni a jestli se na ně dá opravdu nastavit další část zdi,“ uvedl František Pelant (ČSSD), primátor Děčína. Ovšem to, že základy unesou vyšší zeď, neznamená, že ji opravdu města budou moci postavit. Ovlivní tak totiž zbytek řeky. „Ta hladina bude vyšší a může zatopit jiné objekty,“ uvedl Jiří Mach z Povodí Labe. Ministerstvo zemědělství chce podporovat hlavně projekty, díky kterým se případná povodeň rozlije do krajiny a méně zasáhne města.

Jižní Čechy

Loňský červen, především noc z 2. na 3. června, byla kritická i pro obyvatele jižních Čech. Po vytrvalých deštích řeky zaplavily první domy. Nejhůře na tom byla Putim, evakuováno muselo být 55 lidí. Povodeň ji spláchla v průběhu 11 let potřetí. Žádná z dosavadních studií ale nenašla řešení, jak tomu příště zabránit. Obec proto zvažuje nejradikálnější řešení, odstěhování rodin. „My nechceme jen sedět a čekat na další povodeň, takže v současné době hledáme možnosti, jak lidem nabídnout bezpečnější lokalitu,“ uvedl Petr Matouš (ČSSD), starosta Putimi. Blanice v Putimi zaplavila i soukromou zoo, majitel ji opravil, nyní se ale potýká s finančními problémy. Co se týká protipovodňových opatření, největší investice proběhly na řece Lužnici. Hodně se investovalo ale i na Vltavě, Otavě a Lomnici. Stav nebezpečí na jihu Čech kvůli záplavám loni trval od 2. do 19. června.

Starostové jsou pro zákaz stavění v zátopových oblastech. Jihočeský kraj chce prosadit změnu zákona. „Stále stavební úřady povolují nové a nové stavby tam, kde v roce 2002 byla obrovská voda, tak si lidé vesele staví domy,“ upozornil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Praha

Povodeň se v roce 2013 nevyhnula ani Praze. Okrajové čtvrti zaplavila nejen Vltava, ale velké škody způsobily i její přítoky – Botič a Rokytka. Protipovodňové úpravy na Rokytce magistrát zatím nechal provést v horním toku v Hrdlořezích a Kyjích. Další investice magistrátu i jednotlivých radnic do protipovodňových zábran ale mají kvůli odvoláním ve veřejných soutěžích značné zpoždění. Dodnes čeká na opravu i Divadlo Pod Palmovkou. Loňská povodeň v metropoli způsobila škody za více než 1, 7 miliardy korun. Poničená byla například i spodní část zoo. O tom, jak zahradu účinně ochránit před stoletou vodou, vedení města stále jedná s odborníky.

V Krkonoších vědci testují výstražný systém

Jak včas varovat před bleskovou povodní, teď řeší vědci z Akademie věd v Krkonoších. Právě zdejší lidi totiž loňská náhlá povodeň zastihla úplně nepřipravené a během chvíle způsobila desetimilionové škody. Testovaný výstražný systém je zřejmě jediný na světě. Kromě srážek totiž počítá i s množstvím vody v půdě. Riziko umí předpovědět i několik dnů předem.

Vydáno pod