ROP rozdal miliardy. Některým projektům zbytečně

Brno - Jihomoravský kraj a Vysočina společně bilancují, jak se jim v posledních sedmi letech dařilo čerpat evropské dotace z regionálního operačního programu (ROP). V tomto ohledu patří tyto dva kraje k nejúspěšnějším, jihovýchodní ROP rozdal téměř 19 miliard korun. Zatímco někde peníze pomáhaly, kvůli některým projektům jen vylétly oknem.

Peníze z ROP pomáhají například ve zdravotnictví: v pavilonu urgentního příjmu jihlavské nemocnice ošetřili za rok 120 tisíc pacientů. Zatímco dřív musela nemocné z helikoptéry převážet na jednotlivá oddělení sanitka, což trvalo až 15 minut, dnes to záchranáři stihnou díky krytému tunelu za 2 minuty. „Myslím si, že jsme díky tomu zachránili i několik životů,“ tvrdí vrchní sestra Hana Hladíková.

Nové urgentní oddělení stálo 400 milionů korun, čtvrtinu zaplatily evropské dotace. „Skupina letecké záchranné služby díky tomu může operovat samostatně, nepotřebuje k transportu další výjezdovou skupinu se zásahovým vozidlem,“ vysvětlil hlavní výhody náměstek záchranářů z Vysočiny Petr Novotný.

Urgentní příjem jihlavské nemocnice
Zdroj: ČT24/ČTK

Dotace pomohly také muzeím. Bez evropských peněz by se třebíčský zámek, v němž sídlí Muzeum Vysočiny, rekonstrukce za 90 milionů nikdy nedočkal. „Čtyři expozice dokončené v jednom roce? To se málokomu podaří a myslím, že by to jinak mohlo trvat až dvacet let,“ odhadl ředitel muzea Jaroslav Martínek.

První příjemce dotace v insolvenci? Farma Bolka Polívky

Ne všechny projekty ale dopadly úspěšně. Prvním příjemcem dotací z ROP, který se dostal do insolvence, byla olšanská farma Bolka Polívky. Nákladná rekonstrukce s rozšířením o wellness centrum společnost zadlužila a farma skončila v insolvenci.

Nepodařila se ani plánovaná bobová dráha v Němčičkách na Břeclavsku. Jeden z majitelů se dostal do insolvence a letos v březnu už exekutoři část bobové dráhy fyzicky rozebrali a zabavili. „Projekt není v provozu po tu danou dobu pět let, není tam šance, že by se do provozu opět uvedl v té funkci, jak byl dříve plánován,“ vysvětlila mluvčí ROP Jihovýchod Kateřina Dobešová. O vrácení dotace teď ROP usiluje soudní cestou.

Z 19 rozdaných miliard šlo téměř 11 na dopravu. Jihovýchodní ROP dostal 1 648 žádostí o poskytnutí peněz, z toho uspělo 901 projektů. Pokud by se přerozdělovaly evropské peníze, které nestihla vyčerpat ministerstva, má kraj požádáno o další miliardu na opravy silnic.

Evropské peníze v kraji (zdroj: ČT24)