Libeňským nedá hluk z nádraží spát

Praha – Hluk kolem pražského libeňského nákladového nádraží bude možná řešit soud. Žalobu připravují místní, kteří v noci nemůžou spát kvůli hlasitému skřípění brzd. Hygienici jim dali za pravdu a správce kolejí slíbil protihluková opatření. Ta ale nebudou hotová dřív než příští rok.

Libeňským nedá hluk z nádraží spát (zdroj: ČT24)

Dvaadvacátá hodina – pro někoho čas jít spát, pro řadu obyvatel Libně čas vsadit špunty do uší. „Je to strašné. Je to vysoký, pištivý, ječivý tón. Mě osobně to vzbudí minimálně třikrát čtyřikrát za noc,“ říká Ivo Slanina, obyvatel Libně. „Neexistuje snad žádná noc, kdy bych si šla lehnout a během půl hodiny se neozval skřípot a já nemusela s naštváním zavřít okno, což v létě je problém,“ dodává Jana Hájková. 

Příčinou je rozřaďování vlaků. Vagony jedou samospádem ze svážného pahorku. Dole při brzdění dochází k tření kovu o kov. Inspektoři naměřili hladinu hluku často dosahující téměř šedesáti decibelů. Povoleno zákonem je ale pouze čtyřicet, tedy úroveň tlumeného hovoru.„V této chvíli mají od hygienické stanice hl. m. Prahy zákaz takovéto činnosti,“ uvedl pražský místostarosta Marek Doležal.

image_573435
Zdroj: ČT24

SŽDC ale v tuto chvíli jedná s hygienickou stanicí o vydání nové výjimky, která by měla situaci řešit do té doby, než budou hotové stavební úpravy. To znamená zhruba do poloviny příštího roku. 

Například v Brně nebo pražských Hlubočepech od loňska testují speciální nízké protihlukové stěny. Ty se ale nehodí na všechna místa. „U normální protihlukové stěny by trvalo postavení minimálně dva až tři měsíce, tuhle nízkou jsme postavili 300 metrů za 14 dní,“ uvedl stavbyvedoucí Jiří Říčánek. 

Nízké protihlukové stěny
Zdroj: ČT24

Libeňští si prý nedokážou představit další bezesné měsíce. A tak už železničářům poslali předžalobní výzvu.

Vydáno pod