Akce na pražské náplavce by se měly rozšířit na oba břehy

Praha – Vůbec poprvé vytvořil pražský magistrát koncepci, která se týká vltavských břehů. Určuje, kam v budoucnu zakotví lodě nebo kde obě strany řeky spojí přívozy. Momentálně lidé nejvíce chodí na náplavku Rašínova nábřeží. Město je chce rozptýlit i na další místa, změny by měly být už od příštího roku.

Ještě v jedenáct hodin večer jsou na náplavce odhadem dva tisíce převážně mladých lidí. Jdou si sem odpočinout, popít s přáteli, poslechnout koncert. Pro pěší i cyklisty se tento nejrušnější břeh Vltavy začne měnit už letos. Zprvu nenápadně, příští rok razantně. Nejprve je plánováno omezit parkování aut, výhledově by se měl omezit průjezd cyklistů. K vodě nejblíže by měli být pěší, pro cyklisty se v budoucnu připraví průjezd nad náplavkou.

Příští rok by měla plastové toalety nahradit speciální loď. „Servisní ponton je lidově řečeno velká kadibudka např. 10x10 metrů, kde jsou veškeré služby, čili nejen samotný záchod, ale i možnosti umýt si ruce, přebalit dítě apod.,“ uvedl městský správce nábřeží Daniel Hagen. A přibude přívoz, který bude mířit k druhému břehu Vltavy, kde je náplavka zatím úplně mrtvá. „Pokud budeme pořádat akce na Rašínu, tak jedna akce bude na obou březích,“ dodal Hagen.

Posunout by se měl farmářský trh, čímž se uvolní nejširší část náplavky mezi sjezdem z Palackého náměstí a Výtoní. Tady by mohly najít své kotviště malé lodě. „Naopak jiné věci chceme zachovat: Víme např., že si mladí lidé chodí většinou sednout do oblasti mezi sjezdem z Palackého náměstí a Palackého mostem, toto chceme zachovat, a naopak jim chceme dát ještě více prostoru,“ ujišťuje správce nábřeží. 

V minulých letech byla na smíchovské části nábřeží vybudována dočasná městská pláž, podle Hagena ale toto není vhodné řešení. Náplavky totiž každoročně ohrožují povodně, které písek spláchnou a znečistí.