Po úniku chemikálie v Chrudimi lidé kritizují varování z rozhlasu

Chrudim – Způsob, jakým v sobotu upozornila radnice na kritickou situaci, kritizují občané Chrudimi. Informace z městského rozhlasu o úniku chemikálie z továrny Penta byla podle nich špatně srozumitelná a především přišla pozdě. Radnice upozornila, že již několik let je k dispozici aplikace pro mobilní telefony, která o kritických situacích ve městě informuje – ta by podle vedení města lidem posloužila lépe než vyčkávání na rozhlas, kdyby si ji ovšem byli včas pořídili.

Chrudimští si stěžují na nesrozumitelné varování (zdroj: ČT24)

Nad Chrudimí se v sobotu večer vznášel žlutý mrak – chemikálie, která unikla z firmy u města. Potom odletěl ke Slatiňanům. Lidé si ale stěžují, že se od radnice řádně nedozvěděli, co se děje – rozhodně ne ti, kteří spoléhají na městský rozhlas. „Spíš jako když to tam šumí,“ popsal, co slyšel z amplionu, obyvatel Chrudimi Pavel Novotný. Na radnici se snesla kritika jak kvůli srozumitelnosti hlášení, tak i kvůli jeho načasování. Starosta Petr Řezníček (SNK-ED) ale odmítl, že by občany neupozornil na únik chemikálie včas.

Lidé by podle vedení města ale udělali dobře, kdyby si stáhli aplikaci pro mobilní telefony, na kterou v případě nouze přicházejí zprávy z radnice. Ta je k dispozici od roku 2007, ale dosud o ni byl minimální zájem. Sobotní únik zájem o aplikace částečně zvýšil. „V čase neděle až pondělí přibylo zhruba 120 zájemců,“ uvedl starosta Chrudimi, která však má přes 20 tisíc obyvatel. Celkem má zájem o výstražné zprávy kolem tisíce lidí.

Samotným únikem se zabýval Pardubický kraj, jeho zástupci zjišťovali, jak 300 litrů chemikálie uniklo. „Šlo o technickou závadu na uzávěru jednoho z barelů,“ shrnul hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Do teď se na stránkách města zaregistrovalo 1 078 odběratelů varovných sms zpráv a počet dál roste. Mezitím, kdy únik chemikálií zvýšil zájem o tuto aplikaci, odborníci zjišťovali, proč odhadem 300 litrů chemikálie uniklo. Havárii vyšetřuje také policie, ta má za úkol zjistit, zda případně na úniku chemikálie nese vinu konkrétní člověk.