Oběti trestných činů naleznou pomoc také v Chebu

Cheb – Poradnu pro lidi, kteří se stali obětí napadení nebo zneužití, otevřela plzeňská Diecézní charita v Chebu. Rozšířila tak počet míst, kam se na západě Čech mohou obrátit oběti trestných činů sužované psychickými problémy. Dosud musely dojíždět až do Plzně nebo Karlových Varů.

V Chebu se otevře poradna pro oběti trestných činů (zdroj: ČT24)

Na psychology v poradně pro oběti trestných činů se obracejí například oběti domácího násilí nebo lidé, kteří zažili například přepadení na ulici. Mnozí se kvůli nepříjemnému zážitku bojí chodit ven a nedokážou se se vzpomínkami vyrovnat. V poradně bude kromě psycholožky k dispozici také právník. Nová poradna v Chebu vzniká na žádost Mediační a probační služby, která se snaží řešit konflikty mezi pachateli a poškozenými. „Klienti, kteří nemají úplnou důvěru vůči státním organizacím, mohou najít pomoc v neziskovém sektoru,“ shrnul motivaci k otevření nové poradny v Chebu vedoucí místní pobočky probační a mediační služby Milan Morava.

Poradna pro oběti trestných činů bude otevřena každou středu od osmi do půl páté. Přijít může kdokoliv i bez objednání. „Očekáváme klientelu, která bude vlastně obětí spíš těch drobnějších trestných činů,“ uvedla Alena Samuelová z Diecézní charity.

Podle policie přibývá v Karlovarském kraji hlavně násilných útoků. V prvních čtyřech měsících letošního roku se oproti loňsku zvýšil jejich počet o 36, s policií přitom oběti o problému často nechtějí mluvit. „Buď se bojí přijít, nebo jim nebylo vhodné jezdit do jiných míst,“ nastínil vedoucí chebské policie Josef Kutil.

Seznam všech akreditovaných poraden pro oběti trestných činů je k dispozici na webech justice.cz nebo Probační a mediační služby.