Převrácený autobus a 30 zraněných. Naštěstí šlo jen o cvičení

Praha - Pražští záchranáři nacvičovali zásah u simulované hromadné dopravní nehody. Součástí zkonstruované havárie se stal převrácený autobus, dva vozy, stejně jako 30 zraněných. Na místo přijela během deseti minut záchranná služba, v rychlém sledu po ní hasiči a policie. Pustili se do vyprošťování třiceti zraněných z převráceného autobusu, na oběti nehody si zahráli studenti zdravotnické školy.

„Měla jsem za úkol hrozně řvát a různě jim ztěžovat práci, což jsem rozhodně dělala. Co do rychlosti si myslím, že by mohli být lepší,“ vyjádřila svůj názor na práci hasičů při cvičení studentka a figurantka Lucie Poláková. Velitel hasičské čety Radovan Turnovský podotýká, že cvičení slouží právě k odhalování chyb. „Jako takové nám cvičení poslouží k tomu, abychom se mohli příště vyvarovat odhalených nedostatků,“ dodává Turnovský.

Stěžejním cílem zásahu je prověrka spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému. V takovém rozsahu se cvičení organizuje jednou za tři měsíce. „Máme vlastní hodnotitele, mezi nimiž jsou třeba specialisté na vyprošťování či zdravotníci. Ti sledují, zda běžný hasič vše zvládnul tak, jak měl,“ popisuje průběh cvičení mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podrobnou zprávu zpracují záchranáři do měsíce.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)