Vyplavené Sopotnici pomohl jen Rudník vytopený loni

Sopotnice (Orlickoústecko) – Většina záplav má svůj symbol v podobě obzvlášť těžce poškozené obce. Symbolem těch letošních by mohla být sotva tisícihlavá Sopotnice, kde velká voda po prudkých deštích v květnu způsobila milionové škody. Nestala se jím, naopak se zdá, jako by na ni všichni zapomněli. Pomoc ale nakonec přišla – poskytli ji lidé z podkrkonošského Rudníku, který se stal jedním ze symbolů loňských záplav.

Rudničtí byli jediní, kdo malé vesnici nabídl pomoc (zdroj: ČT24)

Když koncem května Sopotnici na Orlickoústecku vyplavil stejnojmenný potok – poničil patnáct domů – doufali místní, že nebudou na všechno sami. Naděje, že se po povodňové vlně zvedne vlna lidové pomoci, ale byla takřka lichá, o povodní vážně zasaženou obec se takřka nikdo nezajímal. Pomoc nakonec přišla pouze z Rudníku na Trutnovsku, který těžce zasáhla loňská povodeň. „Přijeli, přivezli asi 600 litrů úklidových prostředků, přivezli kolečka, smetáky. Ještě ten den měli zastupitelstvo, schválili nám finanční pomoc 20 tisíc,“ popsal sopotnický starosta Jan Antušek. Nikdo další podle něj ale pomoc nenabídl. „Z obce Rudník sem jedou dvě hodiny. Jiní to měli třeba tři minuty, pět minut autem a nikdo se tady ani neukázal,“ podotkl starosta.

Hladina Říčky Sopotnice vystoupila 27. května metr nad terén a vyplavila patnáct domů. „Zaplavilo to školu, družinu, zničilo silnice. Jen z obecního rozpočtu nás to bude stát stovky tisíc,“ poukázal Jan Antušek. Ani teď, čtrnáct dní po povodni, nejsou domy místních suché. Obnova obce jde pomalu a odstranění škod potrvá ještě měsíce.