Praha bude od poloviny června zajišťovat servis k opencard sama

Praha - Praha bude zajišťovat servis systému karty opencard vlastními silami. Správu převezme v polovině června, kdy končí problematické smlouvy s vlastníkem autorských práv k systému, firmou eMoneyServices (EMS). Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) cestující žádné změny ani potíže nepocítí. Jednání o koupi práv budou pokračovat.

Sporný projekt Opencard, který dosud stál 1,35 miliardy korun, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Praha se snaží z údajně nevýhodných smluv vymanit, koupit práva k systému a provozovat jej sama. Podle Hudečka totiž spornou smlouvu s EMS nemůže bez soutěže prodloužit. Za obdobný postup čelí politici od roku 2012 trestnímu stíhání. Nedávno navíc město dostalo milionovou pokutu od antimonopolního úřadu.

Co bude s projektem za stovky milionů dál, zatím nikdo z politiků neřekl. Vedení města dokonce zvažovalo návrat k papírovým kuponům, záměr nakonec zamítlo. Ani dohoda o možném odkupu práv na opencard zatím není. Hudeček ujišťuje, že karty budou i nadále normálně fungovat. Podle některých informací ale hrozí, že EMS požádá soud o předběžné opatření a zablokuje provoz 250 000 karet, k nimž nemá město koupené licence.

Kartu Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. Přesný počet nedokáže uvést ani Praha, ani EMS. V souvislosti s projektem Opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod