Půjde kontroverzní hotel Dukla k zemi? Blanenští rozhodnou v referendu

Blansko – Má město zbourat chátrající hotel Dukla, nebo ne? Blanenská radnice nechá rozhodnout své občany, zároveň s podzimními komunálními volbami proto chystá i referendum. Chátrající hotel za 30 milionů korun koupilo město v roce 2011, radnice se obávala, že by do něj majitel sestěhoval sociálně slabé. Dnes je v hotelu ubytovna.

Hotel v centru města plný sociálně slabých. Taková představa vyděsila v roce 2011 blanenské zastupitele natolik, že se rozhodli za více než 30 milionů korun koupit tamní hotel Dukla. Koupě ale vedení města moc klidu nepřinesla. Chátrající objekt radnice rok marně nabízela developerům. „Třikrát jsme vypsali záměr na odprodej hotelu s přilehlými pozemky. Za dobu jednoho roku se nepřihlásil ani jeden investor, i když jsme cíleně oslovovali asi 16 developerských firem,“ povzdechl si starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD).

Nechtěný hotel teď možná půjde k zemi. O jeho osudu rozhodne referendum, respektive obyvatelé Blanska. „Otázka bude znít, jestli občasné souhlasí s odstraněním hotelu Dukla a následnou revitalizací tohoto prostranství. Referendum by mělo proběhnout v říjnu souběžně s komunálními volbami, abychom zajistili větší účast,“ vysvětlil Polák, podle kterého přijde demolice zhruba na šest až deset milionů korun. Aby referendum platilo, muselo by přijít k urnám alespoň 35 procent voličů.

O hotelu Dukla v Blansku rozhodne referendum (zdroj: ČT24)

Radnice už má i představu, co s uvolněnou parcelou. „S největší pravděpodobností bychom tam udělali nějakou oddychovou zónu, která by navazovala na současné náměstí Republiky, a lokalita by byla připravena pro případné budoucí zájemce,“ dodal Polák.

Z hotelu je ubytovna

Budova už dávno ztratila lesk z 90. let, kdy se v ní ubytovávali návštěvníci brněnských veletrhů nebo cizinci mířící do Moravského krasu. Chátrající hotel v majetku města dnes slouží jako ubytovna a vystřídalo se v něm už několik pronajímatelů. Asi největší rozruch vzbudila bulharská podnikatelka Dzhansever Redzhepová. Ačkoli jí ubytovaní platili nájem, ona neplatila za energie a vodu, a tak se v říjnu loňského roku obyvatelé hotelu ocitli bez elektřiny a později i bez vody. Krizi zažehnali až další provizorní provozovatelé.