Zachraňte koně! Moravský teplokrevník zůstane i dalším generacím

Těšánky (Kroměřížsko) – Ještě před dvaceti lety zbývalo posledních pár desítek koní moravského teplokrevníka a plemeni hrozil zánik. Cílenou prací chovatelů se ale všestranného koně podařilo zachránit. Dnes už po pastvinách pobíhá 260 chovných klisen a hřebců a zapomenuté plemeno si znovu hledá cestu k lidem.

Na přelomu 19. a 20. století se Morava pyšnila jedním z nejskvělejších plemen koně na světě. Byl univerzální, živý, schopný a houževnatý, jedinečným způsobem se uplatnil v zemědělství a současně v armádě. Když po první světové válce skončila jejich vojenská služba, zavedl mír tyto věrné společníky do zemědělství.

Politika 50. let a dovoz koní z ciziny ale časem chovy domácích koní doslova decimovaly a moravský teplokrevník v podstatě vymizel. Od úplného zániku plemeno zachránila hrstka nadšených chovatelů, mezi nimi Petr Galatík z Těšánek na Kroměřížsku. „Je to kůň univerzální: dá se použít do sportu, do agroturistiky, do zápřahu, může pracovat i na zahrádce. A je to veselý kůň,“ chválil své oblíbence Galatík.

Chovatel Petr Galatík o moravském teplokrevníkovi (zdroj: ČT24)

„Jsou to prostě takoví klidní Moraváci,“ zhodnotila jejich povahu jedna z jezdkyní, které do Těšánek za moravskými teplokrevníky jezdí. Obliba plemene roste, a tak zatímco před deseti lety bylo v plemenné knize zapsáno 10 hřebců a 67 klisen, do roku 2011 se podařilo chovné koně rozšířit o 22 hřebců, 167 klisen a dalších 91 mladých koní. Moravský teplokrevník se dočkal šťastného konce a chovatelé doufají, že se brzy znovu zabydlí v moravských stájích.