Praha třímá Opencard. Teprve se ukáže, jak pevně a na jak dlouho

Praha – Opencard je o krok blíže k plné režii Prahy. Vypršela jedna ze dvou zbývajících smluv mezi dosavadním správcem systému firmou eMoneyServices (EMS) a městem. Protože se ale obě strany nedohodly na předání autorských práv na software, nemůže Praha opravovat případné chyby ani programy jinak měnit. Vedení města tvrdí, že žádné potíže nehrozí, a ubezpečuje, že všechny dosavadní funkce Opencard zůstávají. EMS ale pochybuje, že město správu zvládne. Pokračují přitom jednání o prodeji chybějících licencí, město také nadále zvažuje vznik docela nového systému.

Lidé, kteří vlastní Opencard, ji mohou coby „tramvajenku“ či průkaz do knihovny a na slevy využívat i nadále. Správu nad softwarem ale převzalo město, a to aniž by mělo příslušné licence, které by mu umožňovaly do programů zasahovat. Dosavadní správce systému společnost EMS přitom má pochybnosti, že město údržbu systému zvládne. „S tím, v jakém stavu je odbor informatiky, se nedomníváme, že by šlo o stoprocentně profesionální správu,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný. Primátor Tomáš Hudeček ale svým úředníkům věří: „Odbor informatiky mě ubezpečuje o tom, že provoz s pomocí IT specialistů zvládne a že pro lidi nenastanou žádné komplikace.“

Město tvrdí, že o převodu licencí nadále jedná. „Jsme ve finále vyjednávání o poslední částečce, kterou hlavní město Praha ještě nevlastní. Myslím si, že v řádu jednotek týdnů musí obě strany dojít k závěru,“ uvedl primátor Hudeček. EMS naopak vzkázala, že žádná další jednání naplánována nejsou. Jaký závěr bude mít přetahovaná o licence, ale ani vedení města nepředjímá. Stále počítá se dvěma variantami dalšího vývoje – buď bude pokračovat Opencard plně v městské režii, anebo se červené karty začnou postupně nahrazovat jinými. Město ubezpečuje, že úvahy o návratu k papírovým kuponům jsou již pasé.

Kdyby Praha skutečně zavedla jiné karty s novým systémem, nadobro by spláchla více než 1,3 miliardy korun, které do Opencard dosud vložila. V souvislosti s některými smlouvami, díky kterým Opencard vznikla a dosud fungovala, stíhá policie bývalou městskou radu včetně několika členů současného městského vedení, mimo jiné primátora Hudečka. Soud již uložil tresty – které však nejsou pravomocné – pěti bývalým úředníkům z odboru informatiky. Jeden z nich, který přitom na počátku policisty na problémy s kartami související upozornil policii, v minulém týdnu hovořil o Opencard před komisí Poslanecké sněmovny. Uvedl, že úvodní soutěž na vytvoření systému byla vytvořena na míru firmě Haguess a pozdější zakázky za 850 milionů město dělilo, aby na ně nemuselo vypisovat soutěže. Šéf auditorského týmu, který již v roce 2010 projekt posuzoval, již dříve řekl, že smlouvy Prahy s Haguess dělal buď diletant, nebo někdo, kdo chtěl město postavit do naprosto nevýhodné pozice. Firma Haguess ale dnes v Opencard již nefiguruje, před dvěma lety prodala projekt české pobočce společnosti Emoney Group.

Vydáno pod