I počítač může být retro. V Brně vystavují výpočetní techniku z ČSSR

Brno – Jak vypadaly počítače v normalizačním Československu? Odpověď na tuto otázku nabízí muzeum výpočetní techniky, které se v Brně otevřelo veřejnosti. Za netradiční expozicí stojí Fakulta informačních technologií zdejšího Vysokého učení technického (VUT).

Muzeum nabízí dvě ucelené sbírky, na nichž lze ilustrovat vývoj a výrobu osobních počítačů v Československu. Těžiště expozice spadá do 80. let minulého století. „První osobní počítač, který se vešel na stůl a mohl jej používat jeden člověk, vznikl ve druhé polovině 70. let. Ve sbírce jsou i zahraniční kusy, které zásadně československý vývoj ovlivnily,“ uvedl duchovní otec muzea a proděkan pro vzdělávací činnost fakulty Richard Růžička.

Druhou sbírkou jsou paměťová média, která začínala vznikat v 50. letech a vyvíjela se velmi rozmanitě. Z 50. let také pochází nejstarší exponát, a to mechanický kalkulátor. Do budoucna by se měl v muzeu objevit ještě větší sálový počítač z dřívější doby. „Naše prostory jsou však malé, proto nemůžeme mít sbírku takových počítačů,“ vysvětlil Růžička.

Sbírka ilustruje také přístup k vývoji a výrobě počítačů v Československu. „Výrobců byla celá řada. Šlo dle mého názoru o prestiž každého podniku, který chtěl vyrábět svoje počítače. Problémem 80. let bylo ovšem také uchopení počítače v domácnosti. Nebylo jasné, k čemu měl sloužit, a hledalo se pro něj využití,“ dodal Růžička. Zájemci si mohou sbírku přijít zdarma prohlédnout každou středu od 13:00 do 17:00 do areálu fakulty v Božetěchově ulici v Králově Poli.

Muzeum výpočetní techniky v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Muzeum výpočetní techniky v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Muzeum výpočetní techniky v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Muzeum výpočetní techniky v Brně - deska s programem
Zdroj: Václav Šálek/ČTK