Obecních prodejen ubývá, zbylé se radnice snaží podporovat a udržet

Příbram – Existenci prodejen v malých obcí nezajišťují pouze peníze zákazníků – mnoho z nich by nedokázalo přežít bez příspěvků radnic. Ty začaly zbývajícím prodejcům nabízet dotace – nebo alespoň odpouštět nájemné – kvůli rozsáhlému rušení tradičních obchodů. Obyvatelé potom ale musí dojíždět i na drobné nákupy i několik kilometrů.

Radnice malých obcí se snaží udržet zbývající prodejny (zdroj: ČT24)

Množství obecních prodejen kleslo na historické minimum – obchodníci nedokáží obstát v konkurenci obchodních řetězců, kam lidé ve velkém vyrážejí. Když ale přijde na drobnější nákup, často už nemají ve své obci kam zajít. S nadsázkou tak zaplatí dvě koruny za rohlík a k tomu až desítky korun za benzin nebo za jízdenku na vlak. Některé radnice se proto rozhodly zbývající prodejny finančně podpořit. Malých prodejen ubývá skokově, za posledních čtrnáct let jich zaniklo téměř 3 500 – tedy asi třetina původního počtu.

Vysoká u Příbramě s 350 obyvateli podporuje provoz obchodu tím, že majiteli zlevnila nájem na jednu korunu. „Za účelem udržení této služby není cena několikatisícikorunového nájmu přínosem do obecního rozpočtu, ale naopak. Podpora této služby je pro nás důležitější,“ uvedl starosta Vysoké Zdeněk Strnad. Obchod by se při plném nájmu neuživil, denní tržba v malé obci nepřesáhne pět tisíc korun. Uzavření prodejny by ale pro místní obyvatele znamenalo, že by na každý nákup cestovali i několik hodin, a to z obce, kterou nevede železnice a autobusy jezdí jen zřídka.

Ani podpora radnic ale nezajišťuje v nejmenších obcích plný sortiment. Prodejna ve Vysoké nenabízí zákazníkům maso a tentýž problém panuje i na řadě dalších míst v regionu. Jenom někde problém – kvůli kterému musí obyvatelé cestovat pro maso i desítky kilometrů – vyřešily pojízdné prodejny.