Škody po zemětřesení na Chebsku se vyšplhají do desítek milionů

Karlovy Vary – Škody po zemětřesení na západě Čech budou větší, než lidé původně předpokládali. Pojišťovny mluví o opravách za desítky milionů korun; znalci stále nacházejí nová poškození. Nejčastěji se jedná o prasklé zdi, rozbitá okna či poničené komíny.

Obyvatelé jednoho z domů ve Stříbrné odhadovali škody na 20 000 korun. Podobně jako v jiných případech je ale závěrečný účet mnohem vyšší. U těch nejhorších poškození s nápravou pomáhají statici a stavební specialisté.

„Poté co přišla soukromá firma, zhodnotila škody na nějakých 50 000 korun,“ říká jedna z místních Michala Farkašová. Ušetřen nezůstal ani tamní úřad – podle starosty Stříbrné Borise Jirsíka obec až dodatečně zjistila, že na budově praskly dva komíny.

Pojišťovny původně odhadly škody způsobené zemětřesením na západě Čech částkou 10 milionů korun (čtěte víc). Teď už ale čtyři největší pojišťovny mluví o 27 milionech. Seznam ještě není uzavřený, protože lidé stále volají na zákaznické linky s novými případy. Technici v terénu se tak nezastaví. „Pohybuje se to většinou mezi šesti až deseti prohlídkami za den. Samozřejmě že tady vypomáhají kolegové z jiných regionů,“ popsal technik likvidace pojistných událostí z Horního Slavkova David Zeman.

Škody po zemětřesení na Chebsku se vyšplhají do desítek milionů (zdroj: ČT24)

S ohlášením prasklin by lidé neměli otálet a co nejdřív kontaktovat pracovníky pojišťoven nebo statiky. Zemětřesení zasáhlo Chebsko v sobotu 31. května, jeho síla podle údajů Evropského a středomořského seismologického centra dosáhla až 4,5 stupně (celá zpráva). Podle seismologů to byl jeden ze dvou nejsilnějších otřesů v oblasti za posledních sto let.

Zemětřesení jsou na Chebsku častá; zem se tam chvěje, byť neznatelně, téměř pořád. Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů.