Hudeček zůstává volebním lídrem TOP 09, obžaloba kvůli Opencard nevadí

Praha – Krajský výbor TOP 09 potvrdil, že primátor Tomáš Hudeček zůstane lídrem pro podzimní komunální volby v metropoli. Část členů ho totiž chtěla stáhnout kvůli obžalobě v kauze Opencard. Většina se ale nakonec přiklonila k Hudečkovi a schválila jeho návrh kandidátky. Hlasování bylo ovšem podle informací ČTK těsné – delegáti prý vybírali mezi dvěma kandidátkami. Tu druhou prosazoval Hudečkův oponent Jiří Vávra. Ten se nakonec na kandidátku vůbec nedostal.

Za Hudečkem je na druhém místě jeho náměstek Jiří Nouza a na třetím radní Martin Dlouhý. Čtvrté místo obsadila radní Eva Vorlíčková a na pátém je nestraník, bývalý hokejový brankář a pražský zastupitel Petr Bříza. Ten v roce 2010 kandidoval jako nezávislý na kandidátce ODS.

Do první desítky se dostali ještě další dva členové pražské městské rady - Lukáš Manhart, který je na devátém místě, a primátorův náměstek Václav Novotný na místě šestém. Sedmá pozice patří zastupiteli Albertu Kubištovi, osmá starostce Prahy 3 Vladislavě Hujové a desátá zastupitelce Monice Krobové Hášové. Vorlíčková, Manhart a Novotný jsou společně s Hudečkem obžalováni v kauze Opencard.  

Za Hudečka a další obžalované radní se už v pátek postavilo vedení strany v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem. Také to podle některých členů pomohlo Hudečkovi prosadit jeho verzi kandidátky. Původně členové strany očekávali, že by jednání mohlo být komplikované a dlouhé, mluvilo se dokonce o tom, že by se protáhlo do pondělí. „Nakonec to bylo vcelku rychlé,“ uvedl jeden ze členů pražské TOP 09. 

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřely ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Hudeček v Praze svede souboj s exprimátorem Bohuslavem Svobodou z ODS, ČSSD povede do voleb ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN předseda zelených v Praze Petr Štěpánek.