Soud firmě EMS zakázal blokování opencard

Praha - Městský soud v Praze vydal předběžné opatření vůči firmě eMoneyServices (EMS), která je vlastníkem práv k Opencard. Firma nesmí systém blokovat. Soud tak vyhověl žalobě pražského dopravního podniku. Předběžné opatření platí do doby, než soud rozhodne o žalobě samotné.

EMS prostřednictvím mluvčího Martina Opatrného tvrdí, že nechápe důvod podání žaloby. Firma podle něj systém nijak neomezovala. Dopravní podnik uvedl, že se na soud obrátil kvůli nevůli EMS prodat chybějící licence.

Minulý týden vypršela smlouva Prahy s EMS ohledně Opencard a zástupci Prahy uvedli, že magistrát bude servis systému zajišťovat sám. Po následném několikahodinovém výpadku systému se obě strany dohodly na spolupráci do konce měsíce. Jednání mezi firmou a Prahou nyní pokračují.

Soud uložil EMS povinnost strpět užívání 1,26 milionu čipových karet Opencard. Firma nesmí udělat žádný krok, kterým by omezila funkčnost a provoz karet. Opatrný tvrdí, že opatření se týká jen takzvaného dopravního odbavovacího systému, tedy fungování karet při cestování. Neřeší ovšem vydávání nových karet, které minulý týden zkolabovalo.

Praha a vlastník autorských práv EMS vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování Opencard. Vedení města se pokouší práva k systému koupit a provozovat jej samo. Na podmínkách případného obchodu ale dosud obě strany shodu najít nedokázaly. Mluví se také o vypořádání dluhů vůči EMS. Jde především o závazky za služby a za licence ke 250.000 karet, zda které firmě dluží Praha i dopravní podnik.

Sporný projekt za 1,35 miliardy korun pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). V souvislosti s Opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu. K soudu nově míří i deset někdejších i nynějších radních za ODS a TOP 09 včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a dalších pět úředníků. Schválili totiž prodloužení smluv na provoz Opencard. Všichni vinu popírají. Brání se tím, že kvůli údajně nevýhodným smlouvám z minulosti nemohli postupovat jinak.

Co bude s Opencard dál, zatím nikdo neřekl. Město vyjednává s možnými partnery, mimo jiné s plzeňským dopravním podnikem, Českými drahami a Českou poštou o spolupráci.

Server Týden.cz dnes uvedl, že EMS podala v souvislosti s pražskou kartou stížnost k Evropské komisi kvůli nedovolené podpoře. Týká se prý mimo jiné Plzeňských městských dopravních podniků a Českých drah, s nimiž teď Praha jedná o spolupráci. Firmu k tomuto kroku vedly závěry znaleckého posudku. Oba subjekty, na které si stěžuje, podle EMS využívají veřejné prostředky, kterými mimo jiné financují vývoj a provoz vlastních řešení kartových odbavovacích systémů. A ty nyní, podle mínění EMS v rozporu s eurounijním právem, nabízejí Praze místo Opencard. Současně s tím prý může nastat nedovolené zvýhodnění firem dodávajících řešení těmto subjektům.