Sčítání čápů – je jich víc než loni, ale stejně nic moc

České Budějovice – Osm desítek mláďat čápů označili ornitologové v těchto dnech v Jihočeském kraji. Stav tohoto brodivého ptáka monitorují v rámci celoevropského sčítání čápa bílého. To se koná po deseti letech. Čáp patří mezi ohrožené druhy a stav jeho populace ve volné přírodě v tuzemsku stagnuje.

„Letos je situace s mláďaty celkem příznivá. Ale loňský rok byl naprosto katastrofální,“ uvedl předseda Skupiny pro výzkum brodivých ptáků České a Slovenské republiky Stanislav Chvapil. Mohlo za to červnové chladné počasí a dlouho trvající deště. „V hnízdech jsme nacházeli spoustu mrtvých loňských mláďat,“ potvrdil Chvapil. Uvedl, že rok 2013 byl z pohledu přírůstků nových čápů patrně nejhorší za posledních několik desítek let.

Ornitologové kroužkují mláďata, aby tím zjistili početnost tohoto druhu. V Jihočeském kraji hnízdí každý rok několik desítek čápů. Chvapil uvedl, že situace ohroženého druhu se nijak zásadně nelepší. „Stav zůstává stále stejný. Rozhodně tady čápi nijak výrazně nepřibývají,“ řekl.

Čápi se do Česka každoročně vracejí koncem března a začátkem dubna. Většinou se hned páří a zasedají na vejce, kde se střídá samec se samicí. Délka inkubace vajec je 28 až 34 dnů a dva měsíce po vylíhnutí se mláďata učí létat. Na konci léta odlétají čápi na zimoviště ve střední a jižní Africe.

Čáp za den uloví desítky hrabošů

Při výzkumu chování čápů se mimo jiné zjistilo, že dospělí jedinci ochraňují narozená ptáčata roztaženými křídly před silným sluncem nebo prudkým deštěm. V horkém počasí si čáp chrání běháky svým trusem, který zbělá a díky tomu odráží paprsky.

Ornitolog Josef Hodek
Zdroj: ČTK
Autor: Václav Pancer

Postupně ubývá míst, kde by tito ptáci mohli přirozeně hnízdit, jde o komíny, střechy, stožáry a vysoké stromy. Podle Chvapila se dřív hnízdící páry vyskytovaly jen v nížinách, v poslední době se přesunuli i do vyšších poloh. V jižních Čechách jsou tak hnízda třeba i v Černé v Pošumaví a Volarech, záleží však na tom, zda ptáci najdou v regionu dostatek potravy. Ta dříve často obsahovala obojživelníky, nedávno se však zjistilo, že jeden dospělý čáp uloví za den až 44 hrabošů polních.