Zástavba Vidoule je o krok blíže skutečnosti – i díky falešným podpisům

Praha – Téměř 500 podpisů je pod peticí podporující zástavbu parku na Vidouli. Developerská společnost chce postavit obytné domy, hovoří také o sportovišti v části tabulové hory nad pražskými Jinonicemi. Městské zastupitelstvo poté, co petici dostalo, schválilo tzv. pořízení změny územního plánu. Neznamená to sice, že se plán skutečně změní, ale zastupitelstvo dalo rázně najevo, že úvahy o zástavbě Vidoule již pro něj nejsou tabu. Vzápětí se ukázalo, že je část podpisů pod peticí falešná, podle zjištění a odhadu Reportérů ČT se může jednat o více než polovinu z nich. To však již názor zastupitelstva nezměnilo. Zástavba jedné z posledních přírodních ploch v Praze tak začíná být reálná.

Reportéři ČT: Ukradené podpisy (zdroj: ČT24)

Tabulová hora Vidoule působí na developery jako pověstný červený hadr na býka – rozsáhlá plocha u Jinonic je prázdná, tomu, kdo by na ní postavil a prodával domy, by přitom snadno mohla vynést miliony. Dosud ale pražský magistrát odmítal učinit základní krok, který by přípravu zástavby Vidoule umožnil – začít alespoň uvažovat o změně územního plánu. Zástavbu odmítali lidé z okolí, kteří chodí na Vidouli na vycházky a stavba v dosavadním přírodním parku by jim to znemožnila. Nyní však zastupitelstvo náhle obrátilo a schválilo pořízení změny územního plánu, která se týká Vidoule. Místo přírodního parku Košíře-Motol by tak na vidoulské plošině v budoucnu mohly být stavební parcely.

Co je pořízení změny územního plánu

Zastupitelé poté, co dostali petici, neschválili samotnou změnu územního plánu, ale tzv. pořízení změny. Znamená to, že z podnětu developera začnou magistrátní úředníci zjišťovat, co vše je k úpravě plánu potřeba. „Je tady specializovaný odbor územního plánu. Začne komunikovat s hasiči, energetiky, komunikacemi a začne připravovat mapové podklady pro to, aby se území, které je dnes jako nezastavitelná zeleň, změnilo na zastavitelné parcely,“ popsal zastupitel Miloslav Ludvík. Až budou podklady pro změnu územního plánu připraveny, budou se jimi zastupitelé znovu zabývat.

Plocha, které se týká pořízení změny územního plánu
Zdroj: ČT24

Pod peticí jsou falešné podpisy – vznikla podle katastru?

Krátce před rozhodujícím hlasováním, jež ukázalo, že úvahy o zástavbě Vidoule začaly být pro zastupitele reálné, zastupitelstvo dostalo petici s 488 podpisy, která výstavbu na Vidouli podporuje. Zastupitel a obyvatel Jinonic Miloslav Ludvík (ČSSD), pro něhož je Vidoule důležitým tématem, si ovšem povšiml nesrovnalosti, která postavila celou změnu do zcela jiného světla: Podepsána byla i jeho sousedka, která se přitom netají odporem vůči případné zástavbě Vidoule. Brzy zjistil, že podpis Andrey Vávrové pod peticí je falešný.

Část petičních archů s podpisy lidí, kteří údajně podporují výstavbu obytných domů a sportovního areálu na Vidouli, má všechna jména a adresy sepsána stejnou rukou a domnělí signatáři jeden po druhém svoji podporu popírají. Část podepsaných kontaktovala Andrea Vávrová, další Česká televize, část z nich o petici nikdy neslyšela, další sice ano, ale odmítli, že by ji podepsali. „Ten podpis vůbec není můj. Takhle já se nepodepisuju,“ zhodnotila podobu svého jména jedna z oslovených obyvatelek Jinonic. Podle Andrey Vávrové existují náznaky, že byly petiční seznamy vytvořeny podle katastru nemovitostí. Poukázala, že se v seznamech vyskytují jména vlastníků domů či bytů, ale nikoli lidí, kteří s nimi žijí – stalo se tak například u domu, který vlastní matka s dcerou, ale nikoli otec. Ten také není na petici, zatímco zbytek rodiny ano.

Adrea Vávrová o pátrání po údajných signatářích:

„Mluvila jsem se synem paní, jež je tam podepsaná, které je přes 94 let a je nemohoucí. Opravdu nic nepodepisovala. Mluvila jsem s vlastníkem bytového domu, kde byli dva majitelé, z nichž jeden bydlí trvale v Děčíně, a je podepsaný pod touto peticí.“

Organizátor petice: S podpisy jsem nemanipuloval, mohli to být odpůrci stavby

Jakékoli podezření z falšování podpisů a manipulace cizími osobnimi údaji důrazně odmítli jak organizátor petice a majitel části pozemků na Vidouli Vladimír Chyba, tak starosta jinonického Sokola Karel Klír, který výstavbu na Vidouli podporuje a je členem petičního výboru. Vladimír Chyba poukázal, že „v každé petici máte určité procento chyb“. V případě jeho petice však může být podíl chyb více než poloviční – na podezřelých arších sepsaných jednou rukou je totiž 256 jmen, celkem petici údajně podepsalo 458 lidí. Že by ale všechny podpisy na těchto arších byly falešné, Vladimír Chyba odmítl.

Současně organizátor petice obvinil z manipulace s podpisy odpůrce zástavby Vidoule. „Jde o to, že v této oblasti našli velkou podporu. Aktivisté proti tomu se snaží petici znevěrohodnit. Je možné že přišli, podepsali ji a teď tvrdí že to neudělali,“ řekl Vladimír Chyba. Je však otázka, co by takový postup odpůrcům stavby přinesl. Jediným hmatatelným důsledkem petice je příprava změny územního plánu, která povede k tomu, čemu se aktivisté snaží zabránit. Naopak vlastníci pozemků mohou výrazně vydělat – až budou developerovi prodávat nově vyhlášené stavební parcely. „Metr čtvereční takového pozemku se v této lokalitě pohybuje od 5 000 korun nahoru. Cena takových pozemků v celku by se potom pohybovala kolem 1,5 miliardy,“ vyčíslil Tomáš Kučera z Asociace realitních kanceláří.

Vrch Vidoule nad pražskými Jinonicemi
Zdroj: ČT24

Zastupitelstvo názor (už) nemění

Ani poté, co zastupitel Ludvík a Andrea Vávrová pravost části podpisů pod peticí pro zástavbu Vidoule zpochybnili, pražské zastupitelstvo své rozhodnutí nepřehodnotilo. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) však odmítl, že má změna jeho postoje s peticí cokoli společného, pouze pocítil touhu dozvědět se, co si o zástavbě Vidoule myslí experti. „Při svém rozhodování budu vycházet z odborných posudků celkem 24 dotčených institucí, které mají ze zákona povinnost se k územnímu plánu a jeho změnám vyjadřovat,“ ubezpečil Hudeček ke svému budoucímu hlasování o samotné změně.

V případě, že by zastupitelstvo změnu územního plánu schválilo, znamenalo by to, že bude možné zastavět celou Vidouli. Developera nic nezaváže ani ke stavbě proklamovaného sportovního areálu, s jehož využitím počítá Sokol Jinonice. Mluvčí společnosti Finep Jan Piskáček ale odmítl, že by stačilo změnit územní plán pro funkci bydlení pouze na polovině plochy. „I na těch sportovištích bude nějaké vybavení, které plní účel, například sportovní hala, která se zde zvažuje. To znamená, že vyžadujeme nebo žádáme o změnu územního plánu jako celku,“ uvedl Jan Piskáček. Ubezpečil však, že je záměr vlastníků „doplněn smluvním závazkem, který garantuje to, že na polovině bude část volnočasová, na druhé polovině část rodinného bydlení“.

Vydáno pod