Teplo z Opatovic opět zdraží, tentokrát s hradeckým souhlasem

Hradec Králové – Královéhradecký městský podnik Tepelné hospodářství stáhne stížnosti na zdražení tepla, které podal k antimonopolnímu a regulačnímu úřadu proti Elektrárně Opatovice. Město se dohodlo s vlastníkem elektrárny na užší spolupráci, elektrárna s ním další zdražení vždy předem projedná. Stalo se tak již při posledním zvýšení cen, které elektrárna zdůvodnila letošní teplou zimou.

Spor o cenu tepla na Hradecku, Pardubicku a Chrudimsku končí smírem (zdroj: ČT24)

Na počátku roku zdražilo teplo z opatovické elektrárny o 8,5 procenta. Výdaje domácností tak vzrostly o stovky korun ročně, u škol či nemocnic jde již o desetitisíce. Po půlroce ostrých sporů mezi elektrárnou a královéhradeckým Tepelným hospodářstvím přišel smír. Městská společnost stáhla stížnosti na monopolní chování dodavatele a nedůvodné zdražení, když se s elektrárnou dohodla na užší spolupráci. „Obě strany se dohodly na smíru. Jednoznačným cílem je udržet efektivní kogenerační výrobu tepla v regionu a udržet i co nejnižší ceny tepla do budoucnosti,“ shrnul výsledek jednání mluvčí Elektrárny Opatovice Petr Zadák.

Dohoda znamená, že další zdražování tepla elektrárna s městem projedná – a hned začala. Od srpna teplo z elektrárny pro královéhradecký městský podnik znovu zdraží, a to o necelá tři procenta. Město o zvýšení ví a souhlasí s ním. „Tentokrát si myslíme, že Elektrárna Opatovice má pro navýšení opodstatněné důvody,“ uvedl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Podle Petra Zadáka reaguje elektrárna na letošní teplou zimu. „Došlo k propadu dodávek o 22 procent oproti roku 2013,“ upozornil mluvčí.

Elektrárna garantuje dodávky uhlí a výrobu tepla do roku 2035. Chvíle, kdy hrozila výpadky, by se už neměly opakovat. Jakékoliv další zdražení zdůvodní a projedná s odběratelem jako s rovným partnerem předem.