S pivem do parku? Jihočeská města chtějí zamezit popíjení na veřejnosti

České Budějovice - V Českých Budějovicích i v Týně nad Vltavou přijímají nové vyhlášky omezující popíjení alkoholu. V krajském městě určila radnice zóny, kam se s lahví vůbec nesmí. Další zkracují otevírací dobu restaurací. Provozovatelé podniků s tím ale nesouhlasí. Podle nich je likvidační.

Na konci prvního červencového týdne v Českých Budějovicích popíjení alkoholu zakáže nová vyhláška. Přísnější režim zavládne nejen v historickém centru, ale také na sídlištích, zastávkách a ve vybraných parcích. Zmizet by odsud měli i žebráci. „Dále regulujeme i používání zábavní pyrotechniky a hudebních produkcí,“ uvedl radní Českých Budějovic Ivo Moravec.

Po nové vyhlášce volají především strážníci. „Největší možností nové vyhlášky bude především možnost vykázat z problémových míst lidi, kteří popíjí alkohol,“ poznamenal policejní mluvčí Václav Sup. Vyhláška má ale desítky odpůrců, jsou mezi nimi organizátoři koncertů ale i studenti pořádající pikniky v parku. Hospoda je podle nich drahá. „Vyhláška je zaměřena na určitou skupinu lidí, a přitom ze své podstaty omezuje úplně všechny,“ myslí si pořadatel kulturních akcí Martin Pikous.

V Týně vám pivo po půlnoci nenalejí

V Týně nad Vltavou šli radní ještě dál. Nová vyhláška by měla na místním sídlišti omezit popíjení v hospodách až do rána. Kohouty s pivem mají zůstat zavřené ve všední den po 23 hodině, o víkendu hodinu po půlnoci. Radnice si od toho slibuje, že si lidé přestanou stěžovat na noční hluk.

Proti vyhlášce protestují hostinští. Pod petici, která žádá její zrušení, sesbírali přes 600 podpisů. „Je diskriminující pro podnikatele a naprosto likvidační,“ reagoval mluvčí provozovatelů restaurací a barů Dan Mikulička. Vyhlášku zakazující popíjení alkoholu na vybraných veřejných prostranstvích má už více než 300 měst.