Hradeckou záchranku ohrožuje nedostatek peněz

Hradec Králové - Odchod zdravotníků a vážné provozní problémy hrozí Záchranné službě Královéhradeckého kraje, pokud jí hejtmanství pro příští rok sníží provozní příspěvek o osm milionů korun. Takové byly úvahy kraje. Jeho příspěvek jde z převážné části na mzdy. Jeho snížení by tedy znamenalo pokles platů a tím i odchod řady záchranářů z výkonné služby.

Záchranná služba Královéhradeckého kraje je na tom jako pacient, kterého zachraňuje: volá o pomoc. Kraj uvažoval, že by jí v rámci úspor snížil příspěvek ze 156 na 148 milionů, a záchranáři se to dozvěděli. „Představa, že by se dál snižoval náš příspěvek, za současné situace není možná,“ říká lékař záchranky Jiří Mašek. „Pokud by kraj sáhnul na mzdy, znamenalo by to odchody zdravotnických pracovníků, zejména lékařů,“ varuje předseda odborů Záchranné služby Královéhradeckého kraje Ondřej Hůlka. „Určitě by se dalo hovořit o kolapsu záchranky, protože bychom neměli personál a nemohli bychom tak sestavit záchranné posádky,“ dodává ředitel hradecké záchranky Ladislav Žabka. 

Po varování od záchranářů kraj úvahy o úsporách zmírnil a oznámil, že výše mzdových prostředků bude příští rok stejná jako letos, to je 135 milionů korun. Záchranáři tvrdí, že sami už nemají kde ušetřit. Na 14 stanovištích po kraji jsou jen lidé z 26 posádek, nikdo jiný. Z 360 zaměstnanců sedí v kanceláři jen 12 lidí. „Budou se měnit posádky, zmenší se zastoupení lékařů, změní se profil posádek, v kraji bude zasahovat více bezlékařských posádek,“ naznačuje Jiří Mašek. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Říjnový posun záchranářů v tarifních tabulkách, který musí kraj respektovat, bude znamenat zvýšení mezd o 8 milionů korun ročně. Pracovníci záchranné služby však ujišťují, že úsporná opatření kvalitu jejich práce neovlivní. Například přítomnost lékaře na místě nehody si vyžaduje jen asi 15 % případů. S ostatními případy si poradí dvojice záchranářů. O přítomnosti lékaře na místě vždy rozhodne odborně vyškolený pracovník dispečinku. Lékař pak k případu vyjede druhou sanitkou. Tento systém dokáže na jednom stanovišti záchranky v kraji ušetřit i 4 miliony korun na mzdách externích lékařů. Tyto úspory umožní kraji koupit čtyři zahraniční vozy přestavěné na sanitky, každý za 1,8 milionu korun. Ty mají dotvořit záchranný systém hradeckého kraje.