V Brně-Černovicích protestují proti školce, stínila by jim zahrádky

Brno - Přestože obyvatelé městské části Brno-Černovice chtějí další místa v mateřských školách, proti nadstavbě školky v ulici Elišky Krásnohorské protestují. Sousedé se bojí, že jim vyšší stavba bude stínit zahrádky, ačkoliv zároveň dlouhodobě usilují o navýšení kapacit ve školkách.

„Moc tomu nerozumím. Školka stojí ve velké zahradě a ani nemůže nikomu stínit. Připadá mi to sobecké vůči lidem, kterých se to může přímo dotýkat, jako třeba nás,“ prozradila Hana Zdražílková, matka tříleté Aničky, které se letos nepodařilo umístit dceru do žádné ze čtyř černovických školek.

Proti se postavila asi dvacítka místních z pěti domů v ulici Ferrerova. „Zastíní nám to zahrádky a znemožní nám to výhled. Máme dvě děti a celé léto by tu byla vyšší hlučnost i prašnost. Myslím, že ta nástavba není tak potřebná. I hodnota našeho domu se sníží,“ argumentovala Martina Reyes, která je proti nadstavbě mateřské školy.

O protestu proti zvýšení MŠ hovoří místostarostka Petra Quittová (zdroj: ČT24)

Nová třída by mohla Černovicím zvýšit kapacitu mateřských škol o dalších 25 míst. „Každý den mám telefonát od nějaké maminky nebo tatínka, kteří se ptají na místa ve školce. Chtějí kvůli tomu sepisovat i petice,“ varovala místostarostka Petra Quittová (VV). Přestože radnice plánovala nadstavbu už na podzim loňského roku, první stížnosti se objevily až letos v červnu.

„Třída se měla původně otevřít 1. října letošního roku, ale vzhledem k námitkám se dostáváme nejdřív k listopadu. Ale záleží, jestli se účastníci řízení budou dál odvolávat,“ upozornila na možné průtahy Quittová. Na nadstavbu školky přislíbil brněnský magistrát třímilionovou dotaci, podle černovických radní šlo o nejlevnější a nejrychlejší variantu, jak zvýšit počet míst v tamních mateřských školách.

Radnice chtěla školku zvýšit o patro
Zdroj: ČT24/MŠ Elišky Krásnohorské Brno

„Počítali jsme s tím a už máme dokonce hotové některé objednávky. Taky je potřeba už hledat novou paní učitelku, ale nevíme, kdy to vlastně začne fungovat,“ popsala nejistotu, ve které školka aktuálně funguje, její ředitelka Věra Vaňorková.

V městské části Brno-Černovice působí čtyři mateřské školy, které letos nabídly celkem 63 míst. Školky ale dostaly 152 přihlášek, umístit se tak podařilo jen 41 procent dětí.