Kam s ní? Ve Křtinách se dohadují o pamětní desku

Křtiny - Bez souhlasu biskupství a tajně se v křtinském chrámu objevila pamětní deska faráři Tomáši Prnkovi. Na kamenou plaketu se složili místní, aby jim připomínala duchovního správce, který o křtinský svatostánek pečoval 40 let. Policie ve spolupráci s radnicí teď řeší stížnost, kterou na neznámého pachatele podal právník biskupství.

„Mám za to, že vyvěsit jakoukoliv tabuli na národní kulturní památku není dobré. Pana faráře neznám, ale pověsit to tam bez povolení, v noci a napevno podle mě není v pořádku,“ popsal své důvody stěžovatel František Severin. Ani biskupství s umístěním pamětní desky přímo v ambitu chrámu nesouhlasilo, jako vhodnější alternativu nabídlo hřbitovní zeď.

„Jenom pomník na hřbitově je málo. Nevím o tom, že by ta plaketa v chodbě byla schválená, ale souhlasím s jejím umístěním,“ prohlásila obyvatelka Křtin. Plaketa se na chodbách kostela Jména Panny Marie ve Křtinách objevila v dubnu. „Lidé teď mají strach, aby deska třeba nezmizela a nevědělo se kam. Pokud by byla sundána, nepřispělo by to vztahům místních lidí a farnosti,“ přiznal své obavy starosta František Novotný (nez).

Městys si teď chce od biskupství plochu pod pamětní deskou alespoň pronajmout. „Byl jsem za správcem farnosti, že bychom si pronajali za úplatu místo, na kterém je deska umístěna. Teď čekáme na vyjádření farní rady,“ doplnil Novotný. Ve spolupráci s blanenskou radnicí řeší případ i policie. „Budeme provádět výslechy několika svědků,“ uzavřela mluvčí blanenské policie Iva Šebková.

Tomáš Prnka se narodil v Uhřicích na Hodonínsku. Na kněze byl vysvěcen v dubnu 1950. Po návratu z vojenské služby působil jako kněz postupně mj. v Ivančicích, Oslavanech, Zbýšově, Znojmě a Adamově. V prosinci 1973 byl jmenován správcem ve Křtinách.

Od října 1978 do listopadu 1999 byl děkanem blanenského děkanství. Farářem ve Křtinách byl až do svých 82 let, poté byl jmenován farním vikářem. Prnka měl velkou zásluhu například na opravě křtinského poutního chrámu Jména Panny Marie a podílel se mj. na pořízení unikátní křtinské zvonohry.