Oprava kladenské ulice měla trvat půl roku, skončila po dvou letech

Kladno – Problematická oprava Velvarské ulice v Kladně skončila. Rekonstrukce plánovaná na půl roku se protáhla na dva roky a způsobila napětí mezi kladenským magistrátem a Středočeským krajem, který rekonstrukci připravil. Město bylo nespokojené kvůli zdržení i proto, že jako objížďka sloužily okolní ulice. Nyní bude od kraje chtít čtyři miliony korun jako kompenzaci za jejich poškození. Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) ale kraj žádost pravděpodobně odmítne.

Jeden spor v Kladně skončil: Hotová je zdlouhavá oprava Velvarské ulice. Začala v červenci 2012, v lednu následujícího roku ale zdaleka neskončila – práce se zastavily, protože stavební firma záhy narazila na problémy s podložím. Stavbyvedoucí Petr Kubíček z firmy, která rekonstrukci prováděla, uvedl, že v místech se údajně nacházel v minulosti rybník, a proto bylo podmáčené podloží potřeba odtěžit a nahradit novým. Kraj proto musel vypsat soutěž na sanaci, výběr přitom trval několik měsíců. Vícepráce také potřebovaly svůj čas, a tak vše končí dva roky po zahájení. Kvůli tomu se na kraj zlobili místní obyvatelé i kladenská radnice, zrychlení stavby však nedosáhli.

Podle hejtmana Miloše Petery nedosáhne město svého ani v dalším sporu: Radnice žádá o náhradu škod, které v kladenských ulicích způsobila auta objíždějící uzavřenou Velvarskou. Poškozeno je přes 5 600 metrů čtverečních obecních silnic, škodu město vyčíslilo na čtyři miliony korun. Petera tvrdí, že kraj na opravy dalších ulic nepřispěje, protože po nich nevedly oficiální objízdné trasy. „Objížďky vedly přes krajské komunikace a kraj nemůže za to, že řidiči využívali městské komunikace,“ řekl hejtman a bývalý náměstek pro dopravu.

Kladno se na investici podílelo šesti miliony korun, za které nechalo například opravit chodníky a vybudovat nová parkovací místa. Nyní se chce s krajem domluvit na dalších rekonstrukcích krajských komunikací. Opravit potřebují například ulice Dukelských hrdinů, Generála Klapálka, Milady Horákové a další. „Budeme doufat, že opravy budou v podstatně kratších termínech,“ uvedl primátor Dan Jiránek (ODS). Ulice Dukelských Hrdinů, která je jednou z páteřních kladenských komunikací, by letos měla být částečně opravena a příští rok o prázdninách by podle primátora mohla přijít na řadu rekonstrukce kompletní. Hejtman Petera upozornil, že bude záležet i na systému rozdělování evropských dotací, který začne fungovat v příštím roce.