Hradec zakázal vozíky s reklamami, firmám se to nelíbí

Hradec Králové - Královéhradečtí radní zakázali na území města reklamu umístěnou podél silnic na přívěsných vozících. Zákaz platí od tohoto týdne. Strážníci proto dnes kontrolovali, jak majitelé vozíků nařízení respektují. V případě porušení nařízení hrozí podnikatelům pokuta až dva miliony korun.

Hradec zakázal vozíky s reklamami, firmám se to nelíbí (zdroj: ČT24)

Radním se taková forma propagace nelíbila - podle nich hyzdí město. „Vozíky hyzdí okolí křižovatek, nejsou tomu dána žádná pravidla,“ tvrdí hradecký primátor Zdeněk Fink. 

Na radnici si na umístění vozíků s reklamami stěžovali lidé i obchodníci. Vozíky jsou umístěné například na křižovatce u hradecké fakultní nemocnice. „Nemůžeme dopustit, aby se z města stalo postupně odkladiště velkorozměrových reklam na vozidlech,“ dodal primátorův náměstek Martin Soukup.

Město, respektive odbor správy majetku provozovatele tento týden písemně vyzve, aby reklamní plochy odstranili v co nejkratší lhůtě. Pokud majitelé nebudou na výzvu reagovat, radnice prý nechá vozítky odtáhnout. Podnikatelům hrozí v případě porušení nařízení pokuta až dva miliony korun. 

Vozíky s reklamami v Hradci provozuje několik firem. Úplný zákaz této propagace odmítají jako nezákonný. „Bojkotovat nařízení samozřejmě nechceme, čekáme, až nás město vyzve,“ uvedl majitel reklamní agentury Jan Čížek. Vadí mu, že město omezilo podnikání v tomto segmentu trhu, navíc plošně bez výjimek. Rozhodnutí města nechal prověřit krajským úřadem a nevylučuje ani soud.