Z Opavy roste sušenková velmoc. Začala stavba další továrny

Opava - Americká potravinářská společnost Mondelez, jejíž součástí je český výrobce cukrovinek Opavia, zásadním způsobem rozšiřuje výrobu v Opavě. Dnes začala v městské části Vávrovice stavět novou továrnu za 2 miliardy. „V posledních letech zaznamenáváme fenomenální růst v prodeji sušenek Oreo a Bebe Dobré ráno. Nová továrna nám umožní navýšit výrobu a udržet krok se zvyšující se poptávkou,“ uvedl prezident sekce tohoto koncernu pro sušenky Albert Mathieu.

Už nyní je opavská výroba koncernu Mondelez největší v Česku i na Slovensku, kde vlastní bratislavskou továrnu Figaro. Současných 12 linek slezské výrobny produkuje denně 2 miliony balení sušenek. Po otevření nového závodu to bude více než dvakrát tolik. Provoz by měl začít v první polovině příštího roku. Bude tam práce pro 200 lidí. Zhruba 90 procent míst je určeno pro lidi se středním odborným vzděláním v potravinářských a technických oborech. Společnost už zahájila nábor na inženýrské pozice.

Že vedení společnosti zvolilo Opavu, nebylo samozřejmé. „Prošli jsme nabídky z celé Evropy, od východu na západ. Pro Opavu jsme rozhodli mimo jiné kvůli vysoké efektivnosti stávající výroby i dostatku kvalifikovaných pracovních sil,“ vysvětloval ředitel společnosti pro Česko a Slovensko Peter Mueller.

Vedení společnosti slibuje, že bude vyrábět ze surovin z moravskoslezského kraje, v každém případě prý využije české zdroje. Příležitost by měli dostat především dodavatelé mouky a cukru.

Výroba sušenek začala v Opavě v roce 1840, kdy tamní soukeník Kašpar M. B. Fiedor založil firmu na oplatky Fiedor. Vyráběl mimo jiné dodnes velmi oblíbené kulaté Fidorky. Továrně se dařilo, po 2. světové válce ji však zabavil stát. Nadlouho pak byla součástí Čokoládoven Praha. Privatizací na počátku devadesátých let přešla pod konsorcium Danone a Nestlé, které se později rozdělilo. Opavská továrna zůstala pod Danone Čokoládovny, pak se přejmenovala podle města Opavy na Opavia-LU.

V roce 2007 se stal novým vlastníkem americký koncern Kraft Foods, po jeho rozdělení roku 2012 Mondelez International. Mondelez Czech Republic vyrábí kromě Fidorek, BeBe Dobré ráno, Piškotů či Tatranek například rozpustnou kávu Jacobs nebo lázeňské oplatky Kolonáda a mnoho dalších výrobků. V České republice má čtyři závody. Obrat české pobočky dosáhl v roce 2012 pětatřiceti miliard amerických dolarů. Mondelez International patří k největším výrobcům čokolády, sušenek, žvýkaček, bonbonů či rozpustných nápojů na světě.