Dokončení D11 v nedohlednu, premiér dálnici označil za prokletou

Praha – Dálnice D11 - premiér o ní mluví jako o zakleté a má k tomu důvod: na úseku, který se měl stavět už od června, se nepracuje, odstavné parkoviště Osice pro kamiony za desítky milionů stále nefunguje. A zlobí se i obyvatelé obcí kolem dálnice, kteří trpí provozem kamionů. „Pan ministr dopravy nám slíbil, že dostavba dálnice D11 začne prvního července. Bohužel nezačala,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Na dálnici D11 je hustý provoz kamionů, vedle dálnice pak parkoviště duchů. Odstavná plocha za 42 milionů korun zůstává prázdná a auta na ni nesmějí. „Do majetku investora ŘSD nebylo nikdy převzato, protože ho nebylo možné uvést do provozu,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl s tím, že parkoviště nemůže být otevřeno dříve, než bude dokončena čerpací stanice se sociálním zařízením pro řidiče.

„Je to škoda, protože tady to my bychom zrovna jako řidiči profesionálové potřebovali zastavit,“ komentuje situaci na D11 řidič kamionu Stanislav Strejcovský. Místo toho řidiči u Nového Města z dálnice sjíždějí a zastavují v obci. V Novém Městě spočítali, že vesnicí projede za 24 hodin až 5 000 kamionů. „Je to čím dál horší, situace se nemění, lidi už jsou naštvaný,“ potvrdil místostarosta Nového Města Vladimír Beer.

Před pěti lety rozzlobení lidé v Novém Městě zastavili dopravu, aby na své trápení upozornili. Teď se chystají na silnici znovu. Slibů dostali dost, ale nic se nezměnilo. Ani na dálnici D11, která sedm let stojí tři kilometry před Hradcem. Kamiony dál otravují Nové Město a další obce.