Zlínské divadlo bude bez bariér

Zlín – Bez občerstvení a málem bez šance se do divadla dostat. Tak dřív vypadala snaha lidí na vozíku navštívit Městské divadlo ve Zlíně. Od nové sezony by pro ně měl být kulturní zážitek komfortnější. Divadlo prochází přestavbou a od září by mělo být už bez bariér.

Dříve se hendikepovaní dostávali na divadelní představení jen s velkými obtížemi nebo s pomocí ostatních. „U hlavního vchodu jsou schody, takže to musím celé objet, abych se do divadla vůbec dostala. Jenže zvonek u zadních dveří je umístěný tak, že na něj člověk z vozíku nedosáhne. Bufet je v patře a tam se také nedostanu. Ani sál není pro vozíčkáře moc dobře řešený, protože je ve svahu,“ postěžovala si tehdy zlínská paraplegička Ivana Bednaříková.

Brzy už se do divadla dostane bez problémů. K hlavnímu vchodu povede rampa, bez překážek se budou moci pohybovat i na nádvoří divadla, kde vznikne bezbariérový chodník. „Pro nás vozíčkáře je nejdůležitější bezbariérový přístup právě na toto nádvoří, kde se můžeme dostat k výtahu. Ten se opravuje, abychom se my vozíčkáři mohli dostat i do dalších prostor a scén divadla,“ těší se hendikepovaný Stanislav Náčin, který sám v divadle pracuje.

O přestavbě divadla hovoří mluvčí Veronika Jurčová (zdroj: ČT24)

Řeší se i zdánlivé detaily - pulty pokladen a šaten se sníží, aby si koupi vstupenky či odložení kabátu mohli vozíčkáři obstarat sami a komfortně. Jediné, kde se vozíčkáři bez pomoci druhých neobejdou, je bufet ve druhém podlaží. Plošinu k překonání schodů jim musí spustit uvaděčka. Jiné úpravy totiž památkáři v padesát let staré chráněné budově nedovolili. Pro invalidy ale jde prý o maličkost.

Úpravy měly být hotové už loni, radnice ale nesehnala peníze. Potřebné tři miliony korun dostalo divadlo až letos, od poloviny srpna pak už budou moci hendikepovaní vyrazit do divadla i bez doprovodu.