Ukrajinské děti z okolí Černobylu jsou na táboře v Jeseníkách

Oskava - Šedesát dětí českých krajanů, které žijí na Ukrajině v oblastech zasažených černobylskou jadernou havárií, je na ozdravném pobytu v osadě Třemešek v Oskavě na Šumpersku. Během tří týdnů, které tráví na táboře v podhůří Jeseníků, je čekají kromě obvyklých her rehabilitační cvičení, hraní na flétnu, hodiny vlastivědy a češtiny, které jim přiblíží jazyk předků.

Děti, které přijely na ozdravný tábor do Třemešku, nebyly v době výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu na světě. Přesto největší havárie v historii jaderné energetiky, která způsobila smrt statisíců lidí, negativně působí i na jejich zdraví. V důsledku radioaktivního spadu je tam dodnes například zvýšený výskyt rakoviny štítné žlázy, leukémie, nemocí dýchacího ústrojí, různých abnormálních poruch imunitního systému a podobně.

Jesenické klima je pro tyto děti zdravé, navíc se seznamují s krajem, ve kterém vyrůstali jejich prarodiče. Česky se ale domluví jen někteří z účastníků tábora. Výjimkou je například Nastasja. „Mluvím doma česky s tátou, mámou a babičkou,“ říká dívka, která má podobně jako další děti dýchací potíže. Kromě horského vzduchu je jednou z metod rehabilitace hra na flétnu.

Ozdravné pobyty pro děti z oblasti Černobylu pořádá téměř dvacet pět let za podpory českého ministerstva zdravotnictví občanské sdružení Česko-ruská společnost.

Ukrajinské děti z okolí Černobylu jsou na táboře v Jeseníkách. (zdroj: ČT24)

Havárie v Černobylu

  • 26. dubna 1986 vybuchla jaderná elektrárna v Černobylu na Ukrajině, tehdy součásti Sovětského svazu. Havárie uvolnila tolik radioaktivní kontaminace jako 400 bomb z Hirošimy.
  • Radioaktivní mrak postupoval přes Sovětský svaz do Východní Evropy, Skandinávie i celé severní polokoule.
  • Evakuováno a přesídleno bylo asi 350 tisíc lidí z Ukrajiny, Běloruska a Ruska.
  • Bezprostředně zemřelo na ozáření asi třicet lidí, celkový počet obětí vědci odhadují až na milion. Stále je to předmětem zkoumání.
  • Sovětská vláda se snažila příčiny, rozsah a následky tragédie tutlat.