Trojhalí Karolina otevírá. Vypadá jako před 100 lety, zázemí je pod zemí

Ostrava – Sdružení Trojhalí Karolina dnes otevírá v centru Ostravy dvě zrekonstruované průmyslové haly, poslední zbytky rozsáhlého průmyslového komplexu s dolem, koksovnou a hutí založeného v 19. století rodem Rotschildů. Architektonické řešení objektů vymyslel Josef Pleskot, který je i autorem oceňovaných rekonstrukcí v Dolní oblasti Vítkovice.

Pod názvem Trojhalí se skrývají dvě velké haly z počátku minulého století. Větší, dvojlodní budova zvaná Dvojhalí, která sloužila jako energetická ústředna Žofínské huti, je určena pro koncerty, divadla, výstavy i komerční akce jako jarmarky nebo veletrhy. „Když jsme přemýšleli, jak s tímto prostorem naložit, shodli jsme se, že by měl zůstat co nejvíce otevřený a přístupný všem. Začali jsme používat termín zastřešené náměstí,“ uvedl Jan Pleskot.

Energetická ústředna fungovala do roku 1972, pak byla opuštěná až do počátku nového tisíciletí, kdy se tam občas konaly například technoparty. V roce 2006 tam měl úspěšný koncert Jaromír Nohavica. A ten právě dnes zahájí novou etapu Trojhalí. Na koncertě ho bude doprovázet dechovka, kterou sestavil speciálně pro tuto příležitost.

Vedle dvojhalí stojí menší hala z červených a bílých cihel, která byla centrem strojní údržby koksovny Karolina. V ní vybudovalo sdružení Trojhalí Karolina dvě tělocvičny, které si bude moci kdokoliv pronajmout.

Rekonstrukce za asi tři sta milionů korun byla financovaná především z evropských fondů. Jejím základním rysem a nápadem je to, že důsleně zachovává historickou podobu objektů. Vše, co bylo potřeba přistavět, jako sociální zařízení, sklady a podobně, architekt umístil do podzemí mezi budovy, kde vznikla funkční suterénní pasáž. „Přitom jsme samozřejmě narazili na velké technické problémy, které jsme museli vyřešit. Podloží nebylo, a ani nemohlo být, dostatečně prozkoumané, museli jsme se s tím poprat,“ líčil Pleskot. Problém byla především vysoká hladina spodní vody.

Trojhalí Karolina

Trojhalí Karolina je zájmové sdružení, které tvoří město Ostrava, Moravskoslezský krajDolní oblast Vítkovice. Vzniklo s cílem zajistit rekonstrukci a využití průmyslových hal, které se zachovaly z areálu kolem bývalé koksovny Karolina. Ta patřila do demolice v roce 1989 k výjimečným architektonickým dominantám Ostravy. K zakládajícím členům sdružení patřila strojírenská společnost Vítkovice Jana Světlíka. Průmyslník sdružení loni opustil, a to po kritice některých opozičních městských zastupitelů, že Ostrava chce dotovat z peněz daňových poplatníků jeho aktivity. Trojhalí Karolina je také provozovateldem Městské galerie Ostrava Plato, která má hlavní sídlo v zrekonstruovaném plynojemu Gong ve Světlíkově areálu Dolní oblast Vítkovice. Proti tomu, jak si sdružení fungování galerie představovalo, protestovali někteří ostravští umělci a galeristé.

Obě haly získala v roce 2006 od předchozího majitele společnost Multi Development, která vedle nich postavila obrovské obchodní centrum, bytové domy a kanceláře. Developer ale později tyto historické budovy prodal za smybolickou cenu městu. Město Ostrava, krajský úřad a šéf tamních strojíren založili sdružení, aby mohli získat evropské dotace, objekty zrekonstruovat a najít pro ně využití.

Josef Pleskot

Josef Pleskot, který je renomovaným a oceňovaným tvůrcem, působí v Ostravě asi šestým rokem. Významně se podepsal na proměně nefunkční vítkovické aglomerace s dominantními vysokými pecemi v industriální centrum kultury a zábavy. Je mimo jiné autorem přestavby tamního plynojemu Gong, navrhl i nedávno postavenou budovu Velký svět techniky - vše v areálu Dolní oblast Vítkovice. Je podepsaný pod řadou významných projektů jako průchod valem Pražského hradu, rekonstrukcí zámeckého pivovaru v Litomyšli, vytvořil areál České obchodní banky v Praze-Radlicích a mnoho dalších staveb a rekonstrukcí.