Praha 8 odmítla muslimské pohřebiště

Praha – V lokalitě na Košince v pražské Libni nevznikne muslimské pohřebiště. Radní Prahy 8 a pražský magistrát odmítli pronajmout pozemek Muslimské obci v Praze, která chtěla pohřebiště v sousedství již existujícího hřbitova vytvořit. Podle radních odporuje záměr územnímu plánu, někteří však zdůvodnili odmítnutí žádosti obavou z muslimů.

Muslimská obec požádala Prahu 8 o pronájem pozemku o výměře 1 852 metrů čtverečních, kde mělo vzniknout neveřejné pohřebiště pro členy obce, na jaře. Proti se ale postavila nejprve Praha 8, poté i magistrát.

Místostarostka Vladimíra Ludková zveřejnila stanovisko, podle kterého hlasovala proti vybudování pohřebiště, protože nechce, „aby Praha 8 byla tím samým, čím je ve Francii město Marseille, kde se do některých čtvrtí bojí vstoupit i hlídky policie“.

Oficiální důvod odmítnutí je ale jiný. „Radní se záměrem nesouhlasili z toho důvodu, že odporoval územnímu plánu, a navíc mu brání rovněž stávající stavební uzávěra,“ zdůvodnila mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová. Tentýž důvod vedl k odmítnutí žádosti magistrát, doplnila jeho mluvčí Petra Hrubá. Dodala, že městský odbor správy majetku informoval žadatele, že pozemek pro jejich projekt není k dispozici.