Lázně ožívají, propuštění zaměstnanci ale váhají s návratem

Praha – České lázeňství ožívá – přijíždí více hostů, kteří do lázní navracejí peníze, a naději do budoucna dávají úvahy o opětovném rozšíření pobytů hrazených pojišťovnami. Přesto není vše v pořádku – po nedostatku pacientů postihl řadu lázní nedostatek zdravotníků. Ti museli během nedávné lázeňské krize odejít a řada z nich si našla místa jinde.

Lázně opět vzkvétají, chybějí jim však specialisté (zdroj: ČT24)

Janské Lázně mají za sebou perné období, kdy se hovořilo i o jejich zániku. Letos se ale hosté začali vracet, uzavřené pavilony se opět otevřely, ale objevil se nový problém – chybí odborný personál. Fyzioterapeuti, kteří byli propuštěni, často o návrat nestojí. Řada z nich našla lukrativní místa, odkud neodejdou. Náhrada však v Česku není. „Mladá generace zjistila, že trh Evropské unie je jí otevřený. Velké lákadlo je arabský svět, kde jsou nabídky velmi štědré. Na české zdravotnictví se potom nedostává,“ popsal, kam zmizeli bývalí zaměstnanci českých lázní, prezident Unie fyzioterapeutů Vladan Toufar.

Vzhledem k tomu, že nástupní plat čerstvě vystudovaného fyzioterapeuta je hluboko pod průměrem – činí asi 16 tisíc hrubého – zůstávají ve vlasti především nadšenci, kteří cítí, že peníze nejsou všechno. „Jsme dobří, nebojím se to říct nahlas. Neměnil bych ani za vyšší plat, protože chci práci dělat kvalitně,“ podotkl janskolázeňský fyzioterapeut Jan Vízek. Sám přitom přiznává, že je po celodenní práci s rehabilitujícími dětmi často fyzicky i psychicky vyčerpaný. Peníze ovšem nejsou všechno ani z druhé strany. Podle Vladana Toufara totiž kromě vyšších platů chybí terapeutům v českém lázeňství alespoň jistota práce. „Některé lázně před časem propouštěly. Získat zpět důvěru a dostat zpět fyzioterapeuty je potom problém,“ dodal prezident fyzioterapeutské unie.

Ani nedostatek fyzioterapeutů ale zřejmě neohrozí renesanci českého lázeňství. Po letech, kdy některé lázně zcela skončily a další musely zavřít některé pavilony, opět přibývá hostů. Například ve východočeské Bohdanči byl v posledních letech po zúžení diagnóz, na které pojišťovny hradí lázeňské pobyty, uzavřený Gočárův pavilon. Již po zrušení stokorunového regulačního poplatku ale obsazenost lázní vylétla na 90 procent, v provozu jsou opět všechny pavilony. Ještě lepší by to mohlo být v příštím roce, lázně očekávají, že se prodlouží délka základního pobytu ze tří na čtyři týdny.