Kvůli nové STK se Mělničtí obávají přívalu dalších kamionů

Mělník – Navzdory protestům místních obyvatel povolily mělnické úřady stavbu benzinové čerpací stanice a stanice technické kontroly pro nákladní vozy na místě bývalé chemičky. Stavba by měla být hotová za měsíc. Je přitom otázka, co se stane potom – podle Středočeského kraje nemá investor platné stavební povolení k napojení na hlavní silnici. Investor však tvrdí, že je vše v pořádku, a stavbu hodlá dokončit.

V Mělníku vzniká benzinka. Má všechna povolení? (zdroj: ČT24)

Stavbu benzinky se stanicí STK pro nákladní vozidla schválil mělnický stavební úřad i odbor životního prostředí. Obě povolení jsou přitom diskutabilní. Ačkoli komplex vzniká na místě bývalé chemičky, lidé z okolí si stěžují, že hrozí znečistění nedaleké říčky Pšovky. „Jsou tady různé jedy a oni sem přinesou další,“ obává se mělnická obyvatelka Jana Řízková, která spolu se sousedy již dva roky proti stavbě bojuje.

Obyvatelé Mělníka se ale především obávají, že kvůli stanici technické kontroly nadále zesílí provoz na městském průtahu. Stavba je tak trnem v oku především lidem žijícím přímo u něj, kteří si již nyní stěžují na extrémní dopravní zátěž.

Námitku proti stavbě však vznesl i Středočeský kraj, podle kterého neplatí stavební povolení na napojení na silnici I. třídy, které vydal stavební úřad v roce 2010. „Stavební povolení vypršelo už v roce 2012, a to proto, že stavebník neohlásil zahájení stavby do dvou let od jeho vydání,“ poukázala mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Pražský podnikatel, který se rozhodl v Mělníku investovat, však odmítá, že by bylo cokoli v nepořádku. Tvrdí, že se ho snaží poškodit konkurence. Stavbu prý zahájil včas a povolení považuje za platné.